Abruzzo

Abruzzo, een regio ver buiten de gebaande paden

Herfstkleuren rondom het dorp Petracamela

Dat Italië drukbezocht wordt hoeven wij je natuurlijk niet te vertellen. Veel toeristen brengen vaak hun tijd door met wachten in lange rijen voor musea, monumenten of staan in de zoveelste file. Dan hebben wij het nog niet over de hoge toegangsprijzen en rekeningen die je na het eten van een lunch of diner gepresenteerd krijgt. Wij proberen dit altijd zoveel mogelijk te vermijden. Wie ons al geruime tijd volgt weet dat we naast populaire Italiaanse bestemmingen ook vaak bestemmingen buiten de gebaande paden bezoeken en daarover schrijven. Zo ook de regio Abruzzo!

De Abruzzo is een regio die vaak over het hoofd wordt gezien. De regio ligt gelegen tussen Noord- en Zuid-Italië en strekt zich uit van de Apennijnen tot de Adriatische Zee. Grotendeels is het bergachtig terrein en voor de bewoners een ruwe omgeving. Opeengepakte huizen van bergdorpen klampen zich vast aan berghellingen.

Majestueuze bergtoppen en natuurreservaten

De majestueuze bergtoppen van de Gran Sasso en de Majella domineren de ruige wildernis. Smalle valleien en indrukwekkende paden banen zich een weg door de bergen en heuvels. In de vele natuurreservaten worden planten- en diersoorten beschermd en kunnen steenarenden, de wolf en de Marsicaanse beer onder begeleiding worden gespot.  

Abruzzo
Italiaanse regio Abruzzo
Italiaanse regio Abruzzo
Italiaanse regio Abruzzo
Italiaanse regio Abruzzo

Adriatische kust

De Adriatische kust wordt gekenmerkt door een eindeloze kustlijn met zandstranden in het noorden en kiezelstranden in het zuiden. Vers gevangen vis uit het kristalheldere zeewater kan geproefd worden in tal van restaurants. Aan te bevelen is de Costa dei Trabocchi met zijn vreemde visinstallaties die meer lijken op kolossale spinnen. Tegenwoordig kun je in enkele daarvan een grote verscheidenheid aan vis en zeevruchten eten.

Rustieke gerechten

Als het gaat om de lokale gerechten, is het aanbod in de Abruzzo net zo gevarieerd als het landschap, gekenmerkt door rustieke gerechten. De verscheidenheid aan traditionele gerechten veranderen als je door de verschillende plaatsen reist. In het binnenland bestaat het hoofdgerecht vaak uit vlees. Heerlijk zijn de arrosticini, dunne spiesjes met geroosterd lamsvlees. De echte wijnliefhebber neemt hier een heerlijk glas Montepulciano d’Abruzzo bij.

Apennijnse bergketen

Dorpen hebben uitzicht op zee, de heuvels of op de dichte bossen van de Apennijnse bergketen. Het heuveldorp Scanno is door de eeuwen heen nauwelijks veranderd en heeft dankzij een isolerende ligging zijn tradities goed weten te bewaren. Anversa degli Abruzzi is een klein dorp dat in een vallei ligt en omringd wordt door bergen. Pacentro is een ander goed bewaard middeleeuws dorp dat in het Majella nationaal park ligt en uitkijkt over de hele Peligna-vallei. Wie ronddwaalt door het oude centrum ontdekt een labyrint van smalle straatjes en zeer nauwe doorgangen verbonden met kleine arcades en steile trappen.

Italiaanse regio Abruzzo
Italiaanse regio Abruzzo
Italiaanse regio Abruzzo
Italiaanse regio Abruzzo
Italiaanse regio Abruzzo
Italiaanse regio Abruzzo

Iets verderop ligt een andere ontdekking, Sulmona. Dit kleine stadje is een uitstekende uitvalsbasis voor het verkennen van de regio. Het heeft een groot plein en eveneens een goed bewaard middeleeuws centrum. Wij werden op slag verliefd op Santo Stefano di Sessanio dat door massale emigratie werd verlaten, maar waar tegenwoordig nieuw leven wordt ingeblazen. Het behoort tot een van de mooiste dorpen in de Abruzzo.

Wij maakten een spectaculaire wandeling van Santo Stefano naar het beroemde Rocca Calascio, gebruikt in de films ‘The name of the rose’ en ‘Ladyhawke’. Ondanks de ruigheid valt er een deken van rust over ons heen. Schilderachtige uitzichten en indrukwekkende landschappen passeren de revue.

De schoonheid van de Abruzzo is overweldigend mooi. Hier zijn we ver buiten de gebaande paden, ver weg van schreeuwende toeristenmenu’s, souvenirwinkels en horde toeristen. We zijn in authentiek Italië, precies waar we naar op zoek zijn!

2 reacties op “Abruzzo, een regio ver buiten de gebaande paden

  1. Mooie site en heerlijk om te lezen. Grazie!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.