Toscane

Vier historische torens in Toscane

Siena in Toscane

Wie een Italiaans middeleeuwse stad verkent, stuit steevast op hoge torens, of in het Italiaans campanile genoemd. De meeste torens staan vaak naast een kathedraal of kerk. De klokkentorens werden niet alleen gebruikt voor hemelse zaken, maar ook om rijkdom en macht te uiten. De bouw van hoge torens was tijdens de middeleeuwen een belangrijke zaak. Tegenwoordig bieden ze niet alleen een prachtig uitzicht over de stad, maar ook over het omringende landschap. We zetten de vier bekendste historische torens in Toscane op een rij.

Torre Grossa, San Gimignano

Het waren niet alleen maar kerktorens die gebouwd werden, maar ook woontorens van adellijke families en rijke kooplieden die in de 11e en 12e eeuw zo hun rijkdom en macht wilde tonen. Een goed voorbeeld hiervan is de stad San Gimignano. Ooit hebben er maar liefst 72 torens gestaan, waar er nu nog maar 15 van over zijn. Het stadje wordt daarom ook wel het ‘Manhattan van de Middeleeuwen’ genoemd. Eén daarvan is open voor het publiek, Torre Grossa. Met een hoogte van bijna 55 meter is het een hele klim naar boven, maar je wordt beloond met een indrukwekkend uitzicht.

historische torens in Toscane San Gimignano

Torre del Mangia, Siena

De lange en elegante toren Torre del Mangia staat op het beroemde Piazza del Campo in Siena en is een toonbeeld van de architectuur van Siena. De toren is gebouwd in dezelfde terracotta baksteen die de hele stad domineert, met aan de bovenkant elegant onderbroken door wit travertijn. De toren werd gebouwd rond 1344 en is 88 meter hoog en heeft meer dan 400 treden.

Het uitzicht vanaf de top is adembenemend mooi en geeft een goede indruk van de waaiervormige Piazza del Campo en de prachtige groene Toscaanse heuvels.

historische torens in Toscane Siena

Torre Giunigi, Lucca

Een zeldzaam exemplaar onder de Toscaans middeleeuwse torens is Torre Giunigi in Lucca. Zeldzaam omdat op de top bomen groeien. De eiken die er nu staan, zijn dan niet de originele, maar men weet dat er al sinds de 15e eeuw bomen groeien. Dit is namelijk vastgelegd op enkele schilderijen uit de Renaissance periode.

Torre Giunigi werd bewoond door de familie Giunigi die rond het jaar 1400 de scepter zwaaide over de stad. Hoewel de toren minder hoog is dan de Torre del Mangia van Siena heb je een prachtig uitzicht over de stad met de vele kerken en het beroemde plein Piazza Anfiteatro.

Giotto’s klokkentoren, Florence

Een van de meest iconische gebouwen van Toscane is de Duomo Santa Maria del Fiore met daarnaast de klokkentoren van Giotto. Rijk versierd in wit, roze en groen Toscaans marmer staat de toren te schitteren in de zon. Zoals de naam al doet vermoeden is de toren ontworpen door de beroemde architect Giotto di Bondone. Lang na de dood van de architect werd de bouw voltooid rond 1359.

Wie de 414 treden omhoogklimt wordt beloond met een waanzinnig uitzicht over het centro storico van Florence en omgeving. Je kunt je voorstellen dat Piazza del Duomo druk wordt bezocht en mensen rijen dik staan te wachten om toegang te krijgen tot de Duomo en campanile. Dus zorg dat je er vroeg bij bent of koop vooraf tickets online.

historische torens in Toscane Florence

0 reacties op “Vier historische torens in Toscane

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.