Sicilië

Een rondreis door Zuid-Sicilië

Ragusa Ibla Zuid-Sicilië

In het zuiden van Italië ligt het zonovergoten vulkaaneiland Sicilië. Het waren de Grieken, Romeinen, Arabieren en Lombarden die er geheerst hebben. Allemaal hebben ze hun sporen achter gelaten op dit grootste eiland van de Middellandse Zee. Griekse en Romeinse overblijfselen liggen verspreid in het vruchtbare landschap, omringd door amandel-, sinaasappel- en olijfbomen. Steden verwoest door natuurrampen zijn in barokstijl weer opgebouwd. Reis met ons mee door Zuid-Sicilië en ontdek de vele gezichten die het eiland kent.

Het ruige berglandschap van het binnenland gaat langzaam over in heuvels bedekt met wijngaarden. In de verte zien we hoog op een heuveltop onze bestemming liggen, Chiaramonte Gulfi. Midden in het historisch centrum bevindt ons onderkomen.

Chiaramonte Gulfi

Chiaramonte Gulfi is in de afgelopen eeuwen vaak getroffen door aardbevingen. Het was de aardbeving van 1693 die het plaatsje voor een groot deel verwoeste en men Chiaramonte weer opnieuw moest opbouwen. We wandelen over klinkerstraten en volgen steile trappen die pleintjes met elkaar verbinden. Het barokke plaatsje, bezaaid met herenhuizen opgetrokken uit zilvergrijs kalksteen, ligt er prachtig bij.

Tijdens onze verkenningstocht passeren we de Arco dell’Annunziata, een middeleeuwse boog, ooit een van de oorspronkelijke stadspoorten. We maken een wandeling langs enkele kerken, waaronder de kathedraal Santa Maria La Nova, gebouwd halverwege de 15e eeuw en vervolgens herbouwd in barokstijl.

Rondom de piazza’s zitten kleine bars gevestigd en verspreid in de doolhofachtige straatjes vinden we de kruidenierswinkels, slagers en bakkers. Iedere ochtend maken we een aangename wandeling en worden we hartelijk onthaald in de kleine winkels, decennialang gerund door dezelfde families. Opvallend is hoe vriendelijk de bevolking is en na enkele dagen worden ze steeds nieuwsgieriger. Met onze Noord-Europese lichaamslengte torenen we als reuzen boven de lokale, vooral oudere, bevolking uit. Het zijn niet alleen vragen die gesteld worden, maar er worden ook veel tips gegeven. Tips die ons goed van pas komen om deze fascinerende omgeving van Zuid-Sicilië te ontdekken.

Chiaramonte Gulfi Zuid-Sicilië
Chiaramonte Gulfi Zuid-Sicilië

Het balkon van Sicilië

Chiaramonte Gulfi ligt ongeveer 660 meter boven de zeespiegel en heeft niet voor niets de bijnaam ‘Il Balcone di Sicilia’, oftewel ‘het balkon van Sicilië’. Vanaf de rand van het plaatsje heb je een waanzinnig uitzicht over het omringende landschap. In het zuiden kijk je uit over de Valle dell’Ippari en de Middellandse Zee. Het westen wordt gedomineerd door de 900 meter hoge Monte Arcibessi en in het noorden bevindt zich de wereldberoemde vulkaan Etna. Wanneer je over de Corso Umberto I loopt, wandel je via een prachte laan, omzoomd met palmbomen, een fraai aangelegd stadspark binnen. Vooral tijdens zonsondergang is dit de beste plek voor spectaculaire panorama’s.

Chiaramonte Gulfi is gesticht door de Grieken, net zoals veel ander plaatsen op dit eiland, in de 7e eeuw v. Chr. Daarna veranderde de Romeinen het in de naam Acrillae en de Arabieren in Gulfi (plaats van plezier). Sinds 1881 heeft het zijn huidige naam. Al deze volkeren hebben hun erfenis achtergelaten. Ze brachten specerijen mee uit allerlei windstreken en nieuwe lekkernijen werden geïntroduceerd. Vooral de Arabieren zijn verantwoordelijk voor het ontstaan van de Siciliaanse gastronomie. Gevulde groenten en rijst staan vaak op het menu. Sorbets, gebak en andere zoetigheden zijn tot op de dag van vandaag populair en in alle vormen en maten te vinden. Je mag ons wakker maken voor de enige echte Siciliaanse cannoli of een zoete cassata.

Val di Noto

Op steenworp afstand ligt Val di Noto met prachtige laat barokke steden. Ook dit gebied werd getroffen door de aardbeving van 1693, die ervoor zorgde dat steden met de grond gelijk werden gemaakt. Toonaangevende architecten werden aangetrokken en de verwoeste steden werden weer opgebouwd. In de steden Catania, Calagirone, Militello, Modica, Noto, Ragusa, Scicli en Palazzolo Acreide vind je een grote collectie architectonische pareltjes van extravagante Siciliaanse barok. Deze steden staan sinds 2002 op de UNESCO Werelderfgoedlijst.

Ragusa Ibla

Verschillende keren bezochten we Ragusa Ibla, de oude stad van Ragusa. Het oude centrum klampt zich vast aan een kloof en het lijkt net of huizen, kerken en palazzi op elkaar zijn gebouwd. In een doolhof van smalle straatjes ontdek je de meest prachtige monumenten. Iedere keer sta je verbaasd te kijken hoe kunstenaars de meest prachtige gevels hebben ontworpen uit het zachtgele steen.

Val di Noto Ragusa Ibla Zuid-Sicilië
Zuid-Sicilië Ragusa Ibla
Zuid-Sicilië

Modica

Enkele kilometers verderop ligt Modica, de bakermat van Siciliaanse chocolade. Beneden in een diepe kloof is deze barokke stad gebouwd. Via hoge smalle trappen is het ‘hoge’ en ‘lage’ Modica met elkaar verbonden. Vanaf een van de pronkjuwelen van de stad, de San Giorgio kerk, heb je een fascinerend uitzicht over rode daken, indrukwekkende koepels, kerk- en klokkentorens. Wie over de Corso Umberto I wandelt, komt de beste chocoladewinkels tegen, waar men al volgens een 400- jarige traditie chocolade maakt. Je kunt er de beste smaken proeven, zoals kaneel, vanille of met chilipeper.

Zuid-Sicilië Modica
Zuid-Sicilië Modica
Zuid-Sicilië Modica
Zuid-Sicilië Modica
Zuid-Sicilië Modica
Zuid-Sicilië Modica

Noto

Het historisch centrum van Noto lijkt op een grote filmset. Onder toezicht van hertog Camastra hebben de drie architecten Labisi, Cagliardi en Sinatra Noto omgetoverd tot een van de mooiste steden van Zuid-Sicilië. Opgetrokken uit lokaal zacht kalksteen staan palazzi, kerken en huizen te pronken in het zonlicht. Zonnestralen veranderen de barokke gevels voortdurend in allerlei zachte tinten.

Langs de hoofdweg Corso Vittorio Emanuele vind je de meest indrukwekkende monumenten en fraaie piazza’s. We vallen van de ene verbazing in de andere. Gevels, maar ook gietijzeren balkons zijn versierd met de meest mooie ornamenten. Het lijkt net of iedere kunstenaar vrij spel heeft gekregen om het ene gebouw nog mooier te versieren dan het andere.

Zuid-Sicilië Noto
Zuid-Sicilië Noto
Zuid-Sicilië Noto
Zuid-Sicilië Noto
Zuid-Sicilië Noto

Vendicari en Pantalica

Vlakbij Noto bevindt zich het natuurreservaat Vendicari. Gelegen langs de kust, kun je er wandelingen maken langs zoutmeren en enkele charmante baaien. Meer in het binnenland ligt Necropoli di Pantalica. Hier bevinden zich ruim 5000 graven, woningen en tempels uitgehouwen in een kalkstenen ravijn. Het behoorde tot het koninkrijk Hybla dat in de 8ste eeuw door de Grieken werd veroverd. De vruchtbare vallei is een indrukwekkende plek waar je heerlijk kunt wandelen in de natuur. Pantalica staat op de UNESCO lijst samen met de stad Siracusa.

Pantalica Zuid-Sicilië

Siracusa

Volgens overlevering zou Siracusa een van de meest belangrijke steden van Magna Graecia zijn. Het was de thuisbasis van vele bekende Grieken, waaronder Archimedes. De eerste nederzetting ontstond op het schiereiland Ortigia. Het centrum is compact en gemakkelijk in een dag te verkennen. Indrukwekkend is de kathedraal gelegen aan Piazza del Duomo. Het lichte kalksteen waar het heiligdom, maar ook de andere gebouwen mee is opgebouwd, is oogverblindend in de felle zon. De façade van de kathedraal werd, na de beruchte aardbeving van 1693, in 1728 herbouwd in barokstijl.

Ronddwalend door de straatjes gaat de 2500 jaar geschiedenis aan ons voorbij. Griekse en Romeinse overblijfselen liggen verspreid door het centro storico en Normandische gebouwen kijken trots op ons neer. Een ander indrukwekkend gebouw is het Maniace-kasteel, gebouwd door Fredrik II van Zwaben (1194-1250).  In het archeologisch park van Neàpolis zijn de belangrijkste bezienswaardigheden van de oude stad Siracusa te bezichtigen. De Griekse en Romeinse overblijfselen zijn een bezoek waard.

Overal zijn restaurants en bars te vinden om de heerlijke Siciliaanse keuken te proeven. Gelegen aan een schilderachtige baai is het logisch dat er volop vis en zeevruchten op het menu staan. De vruchtbare vlakte voorziet de stad van verse groenten en citrusvruchten. Diverse pastagerechten worden met walnoten gecombineerd. Desserts worden vaak gemaakt van marsepein met gekonfijte sinaasappel, rozijnen en vijgen.

Siracusa Zuid-Sicilië
Siracusa Zuid-Sicilië
Siracusa Zuid-Sicilië
Siracusa Zuid-Sicilië
Siracusa Zuid-Sicilië

Vallei van de Tempels

Wie Zuid-Sicilië bezoekt gaat naar een van de beroemdste bezienswaardigheden van het eiland, de Vallei van de Tempels. Het archeologisch park ligt aan de kust net buiten de stad Agrigento, gesticht door Griekse kolonisten. Midden in het heuvellandschap staan Griekse tempels. De hoofdtempels zijn onder andere gewijd aan de Olympische Zeus, Hercules, Concordia en Hera. Ze zijn gebouwd tussen 510 en 430 v.Chr. Helemaal mooi is het er wanneer in de winter de amandelbomen in bloei staan en het landschap omgetoverd wordt in een prachtig decor waarin Griekse tempels boven de bomen uitsteken.

Naast de tempels is er een antieke woonwijk, gebouwd rond de 4de – 3de eeuw v Chr., te bezichtigen. Enkele muurschilderingen en mozaïekvloeren zijn bewaard gebleven. In de omgeving zijn zelfs waterleidingen en riolen uit die tijd teruggevonden.

Vallei van de Tempels Zuid-Sicilië
Vallei van de Tempels Zuid-Sicilië

Het zuidelijkste puntje van Sicilië is bij Capo delle Correnti waar de Ionische Zee en het Canale di Sicilia elkaar ontmoeten. Iets hoger gelegen ligt het gehucht Marzamemi, waar veel toeristen op af komen.

Zuid-Sicilië een fantastische bestemming. Het landschap en cultuur is hier zo divers. Historische monumenten, schilderachtige stadjes en dorpen met ieder een eigen karakter, de vriendelijke inwoners en de overheerlijke Siciliaanse gastronomie zijn de ingrediënten van deze streek. Wij zullen snel terugkeren om deze omgeving opnieuw en verder te ontdekken, want zelfs een maand is te kort. A prossima volta!

Hotels

Booking.com

2 reacties op “Een rondreis door Zuid-Sicilië

  1. Margot Thiesen

    Dat hebben wij jaren geleden ook gedaan met onze Camper,wij zijn 4x 4weken Sicilië door gereden in de 4 hemelrichtingen,het is een prachtig land met prachtige mensen altijd bereid je te helpen als we eens verkeerd gereden waren.Het is een van de mooiste eilanden van Italië

  2. Annie De Bruyne

    Wij hebben hetzelfde gedaan met de camper en ik kan alleen maar bevestigen wat Mevr. Thiesen schrijft!
    Laat jullie zeker niet afschrikken door de maffia-verhalen ; De tijd van The Godfather is lang voorbij! Zoals overal ook in de lage landen gewoon op je spullen letten .

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.