Ligurië Roadtrip

Romantiek aan de Ligurische kust

Ligurië, Portofino

Ligurië is een regio gelegen in het noordwesten van Italië, aan de grens met Frankrijk. De regio beschikt over indrukwekkende bergen, ongerepte stranden, prachtige glooiende heuvels en een groene mediterrane grasmat met uitzicht op de Ligurische Zee. De kustlijn wordt in tweeën gesplitst door de stad Genua. De kustlijn die van de Franse grens tot aan de stad Imperia loopt is ook bekend onder de naam Bloemenrivièra. Vooral in het voorjaar is deze streek een bloemenpracht.

Santa Margherita Ligure

Wij ontdekten het oostelijk deel vanuit Santa Margherita Ligure. Een mooie oude badplaats met geplaveide smalle straatjes, wapperend wasgoed, palmbomen, fraaie hotels, cafés met een jachthaven voor de rich and famous. Tegenwoordig is het een van de meest modieuze badplaatsen van Ligurië. Santa Marherita ligure is een handige uitvalsbasis voor vakantieromantiek aan de kust van Ligurië.

Liefhebbers van la dolce vita bezoeken de Ligurische kust al sinds 1800. Ressorts, vissershaventjes, geheime grotten en het prachtige Portofino nemen het op tegen de beroemde vijf dorpen van de Cinque Terre, waar de kliffen met daarop de kleurrijke huizen stijl aflopen in zee met helder blauw water. De kustlijn is echt wonderschoon, waar je kunt genieten van het mooie landschap en natuur. Betoverend is de zonsondergang met een explosie van kleuren.

Portofino

Portofino is misschien wel een van de meest romantische plekken aan de Ligurische kust. Deze charmante plaats is een mooie verzameling van pastelkleurige huizen rondom een haventje, omzoomd door groene bossen. De stad, die hoog op een uitloper ligt en over de blauwe zee uitkijkt, heeft beroemde uitzichten: de schilderachtige haven met vrolijk gekleurde boten en een kustlijn van  dichte kastanje bossen op bergen die naar de zee aflopen en in het water lijken te duiken.

@blogsognoitaliano - Portofino Ligurië (3)

Deze Ligurische kustplaats is een aangenaam stadje met stijlvolle winkels en goede restaurants. Voor fraaie vergezichten ga je naar Castello Brown hoog gelegen tussen de pijnbomen. Van hieruit kun je doorwandelen naar de Faro, een oude vuurtoren op de Punta del Capo. Voor diegene die de glinsterende blauwe zee niet kan weerstaan wandelt langs de kust, om de talloze kleine inhammen te ontdekken.

Tips:

 • Wanneer je met de auto gaat, houd dan rekening met de drukte op de weg ernaar toe. Het valt niet mee om een parkeerplaats te vinden. Beter is om met openbaarvervoer te gaan.
 • Maak een boottocht langs de kust om te genieten van het mooie uitzicht op de haven van Portofino.
 • Ga duiken. Het water bij Portofino is vol zeeleven. In 1999 is er een maritiem natuurreservaat opgericht, dat een waar paradijs voor scubaduikers is.
 • Bezoek de abdij San Fruttuoso, dat in een prachtige omgeving aan de kust ligt.
@blogsognoitaliano - Portofino Ligurië (2)

Rapallo

Niet ver van Santa Margherita Ligure ligt Rapallo met het Castello uit de 15de eeuw. Het kasteel staat op een rots in zee en is verbonden met een brug naar het vasteland. De ligging en het aanlokkelijke klimaat trokken al in de 19de eeuw veel bezoekers en is een chic vakantieoord. Aan de boulevard staan art-niveaugebouwen. De villa’s stralen nog steeds een aristocratische sfeer uit. De met palmen en bloemen afgezette boulevard is uitermate geschikt voor een passaggiata. Voor een mooi uitzicht ga je met de funivia (kabelbaan) van de Piazza Solari naar de gestreepte en van torentjes voorziene Santuario di Montallegro.

Camogli

Camogli heeft een lange zeevaarttraditie en was samen met Genua een van de machtigste havens. De naam Camogli dankt zijn naam aan Casa della Mogli. Een naam die gewijd is aan de vrouwen van zeelieden en vissers die zo vaak op zee zaten.

In tegenstelling tot het nabijgelegen Cinque Terre en Portofino, is Camogli nog steeds een verborgen geheim dat de Italianen voor zichzelf hebben gehouden. Het is de zomerresidentie van welgestelde Milanese en Turijnse families die gedurende de zomer hun jaarlijkse dosis zon en pesto komen halen.

De beste manier om Camogli te verkennen is te voet. Het Castello Dragonara uit de 12de eeuw staat op een rotsachtige landtong en scheidt de drukke haven van het strand. Het mooie vissersplaatsje is gebouwd op een helling vol dennenbomen. De case torri, pastelkleurige huizen met soms wel zeven verdiepingen, rijzen op langs de haven. Wanneer je rondloopt ruik je de heerlijke geur van gebakken vis uit de kleine restaurants. Ontspan op het strand, wandel over de boulevard, koop een gelato of drink een aperitivo in een van de vele cafés.

Ten zuiden van Camogli kun je een wandelpad volgen. Het leidt je langs olijf- en citrusbomen, cactussen en palmen. Hier adem je de geur van wilde rozemarijn en lavendel in. In tegenstelling tot de wandelroutes rond de Cinque Terre, ben je vrijwel alleen. Voor de ‘die hard’, volg verder het pad bergopwaarts naar San Rocco, voor een spectaculair uitzicht van het omliggende landschap.

Boetieks, elegante hotels, uitstekende restaurants, wandelingen in een groene omgeving, stranden en zee, romantische zonsondergangen, zijn de ingrediënten voor op en top romantiek aan de Ligurische kust.

12 reacties op “Romantiek aan de Ligurische kust

 1. Blijft een betoverende omgeving.

  • pieterarnolli

   Inderdaad Perer. Ligurië is een schitterende omgeving. Hier kun je altijd genieten van Bella Italia!

 2. Ik vind het altijd leuk om tips te krijgen over mooie plekjes in Italië. Wil de mijne ook graag delen. Heeft iemand tips voor het huren van een appartement aan de Ligurische kust?

  • Marina d’Andora is een prima plaats om daar vandaan Liguria te ontdekken. Wij verbleven op/in Villaggio Colombo

 3. Tinka Pothaar

  Weer erg leuk om te lezen en om de prachtige foto’s te zien….komt er ook nog één over de het westerlijke gedeelte van Liguria?

 4. Tinka Pothaar

  Ja Pieter, Bruno komt uit Varigotti!

 5. Te lezen: “de celliste van Portofino” met daarin ook San Fruttuoso 🙂

 6. M.thuenissen

  Ik ben op zoek naar een leuk hotelletje b&b of agriturismo. In de buurt van een leuke plaats waar vertier is. Heeft iemand tips. Bedankt alvast

  • Beste M. Theunissen. Wij vonden Santa Margherita Ligure een goed uitvalsbasis om dit gedeelte van de kustlijn te ontdekken. Het plaatsje is levendig en gezellig. Er zijn tal van accommodaties te vinden voor een goed verblijf. Natuurlijk is Camogli ook een uitstekende keuze.
   Met vriendelijke groet
   John en Pieter

   • Grieet Leirens

    Wij verblijven in een hotel in Camogli, eind juli en willen graag de cinque terre een deel te voet verkennen en dan terugkeren met de boot. Is dat een mogelijkheid?

    Alvast bedankt!

   • Beste Grieet, er varen verschillende veerdiensten naar verschillende locaties. Of daar Cinque Terre – Camogli bij zit durf ik niet met zekerheid te zeggen. Misschien kun je deze vraag neerleggen bij het hotel waar jullie geboekt hebben? Zij moeten hier zeker een duidelijk antwoord op kunnen geven.
    Fijne vakantie!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.