Le Marche Roadtrip

Het hart van Le Marche

Le Marche, Sarnano
DiscoverCars.com

De regio Le Marche is een bijzondere streek met een geheel eigen karakter. Wij maakten een autotocht door de schitterende groene heuvels, prachtige natuur en langs kleine dorpen. Reis mee door het hart van Le Marche.

Hoewel ze niet zo bekend zijn, zijn de stranden van Le Marche in de zomermaanden gezellig druk. Het binnenland blijft echter veel onontdekt. In het groene hart van Le Marche kun je genieten van groene vergezichten en absolute rust. Wij nemen je mee langs historische steden die tussen de kust en de bergen liggen naar de uitlopers van de Monti Sibilini.

Osimo

We starten onze tocht vanaf het Conero-schiereiland en zetten koers richting Osimo. Deze stad werd gesticht door de oude Grieken en werd later bezet door de Romeinen. Veel sporen van hun aanwezigheid zijn nu nog steeds terug te vinden, zoals de grote rechthoekige blokken in de stadsmuur en een Romeinse fontein. Veel gebouwen verraden de ouderdom van het stadje. Onder de stad ligt een doolhof van catacomben, Le Grotte genaamd, die te bezoeken zijn.

Montecassiano

Vanuit Osimo en via Montefano reizen we naar het middeleeuwse dorp Montecassiano met zijn middeleeuwse muren en drie robuuste poorten. Tijdens festivals in oktober maakt men sughitti, zoet polentagebak van mosto, maismeel en walnoten. En geloof ons, buono!

Macerata

De weg leidt ons omhoog en weer naar beneden. Zo ver het oog reikt, zie je glooiende groene heuvels. Alleen ernaar kijken brengt je al tot rust. We zijn bijna op onze volgende bestemming Macerata. In de 12de eeuw was dit een echte stad en werd uiteindelijk de provinciehoofdstad. Tegenwoordig is deze plaats beroemd vanwege de openluchtopera in het Sferisterio. We wandelen naar het bruisend hart van de stad met een levendig centro storico. Het is gezellig druk op straat en de sfeer is gemoedelijk. Langs de Corso Matteotti staan een aantal renaissancistische palazzo’s, waarvan de mooiste het Palazzo dei Diamanti is.

Urbisaglia

We rijden door een gebied dat tijdens het Romeinse Rijk belangrijk was. Dit is te zien wanneer we het archeologisch park, de mooie stadsmuren en het amfitheater passeren. De hoog gelegen stad Urbisaglia kwam pas in de middeleeuwen tot stand en heeft daardoor een middeleeuws ontwerp.

Foto stefanotermanini

San Ginesio

In de uitlopers van de Monti Sibilini ligt op 700 m hoogte San Ginesio. Je rijdt de stad binnen via de Porta Picena. In het nabijgelegen park heb je een verbluffend uitzicht over de heuvels en op de bergen. Je hoort hier niets anders dan het geritsel van bladeren en gefluit van vogels.

Sarnano

We rijden door naar het uit baksteen opgetrokken Sarnano waar nu nog steeds een middeleeuwse sfeer hangt. Loop via de smalle straatjes naar boven, naar Piazza Alta en kijk uit over de terracotta daken. Het uitzicht over de vallei is betoverend. Het plein is voor Italiaanse begrippen rustig en wordt ook wel ‘het stille plein’ genoemd, omdat er geen bars en restaurants zijn. De meeste gebouwen in Sarnano dateren uit de 13de eeuw.

Montefortino

Via Sarnano komen we in Montefortino terecht. Deze Romeinse stad gaf zijn naam aan de helm die door de Romeinse soldaten werden gedragen. De poort Porta Santa Lucia is de toegangspoort tot de smalle straatjes. Tussen de huizen zie je het ruige gebergte en ruik je de schone lucht die je in de gehele regio ruikt.

Montemonaco

We eindigen onze autotrip in het hoog gelegen dorp Montemonaco. De plaats ligt op 1080 m hoogte, waardoor de lucht er helder is. Over de toppen van de Monte Sibilini waait een koele wind. Je vindt hier middeleeuwse plekjes en wanneer je oostwaarts kijkt zie je de Adriatische Zee liggen. De zee lonkt en wij keren terug naar de groene Monte Conero, de berg die over de kuststrook heerst.

Wie houdt van prachtige natuur, rijke cultuur, goede keuken en stralende zon is in het hart van Le Marche helemaal op zijn plaats.

8 reacties op “Het hart van Le Marche

 1. Tinka Pothaar

  Ongelooflijk maar waar; nu wonen we hier bijna 6 jaar en dan zie je zoveel prachtige dorpjes waar we het bestaan niet eens van af wisten….Ook nooit van de Grotte van Osimo (mooi stadje, dat wel) gehoord; wel van de Grotte van Camerano….
  Heel hartelijk bedankt voor dit en voor al de mooie foto’s…. Enne…wij zijn zo blij dat we hier mogen wonen…

  • pieterarnolli

   Ciao Tinka, grazie mille en heel graag gedaan. We kunnen binnenkort samen op pad en nog meer mooie dorpen ontdekken.

 2. Wat een prachtige foto’s weer .. Ik denk dat we dit jaar maar weer terug moeten naar le Marche om al die prachtige kleine dorpjes te bezoeken. Dank jullie wel voor al dit moois…

  • pieterarnolli

   Grazie mille Mary. Le Marche is en blijft ook voor ons speciaal. Wij gaan er ieder jaar weer naar terug.

 3. Alles wat deze site laat zien is waar. Wij wonen in Pergola Frazione Montesecco.
  Dagelijks geniet ik van de prachtige natuur.
  Complementi

 4. Smolders Ria

  Hoeveel tijd heb je nodig om deze route te doe ?

  • De autoroute opzich kunt u in een dag rijden. Afhankelijk hoeveel tijd u wilt doorbrengen per stadje of dorp is aan u. Wij brengen gemiddeld anderhalf uur door per dorp. Osimo en Macereta zijn grotere plaatsen, dus daar kun je meer tijd doorbrengen, zeker als er een museum bezoek ingepland staat. Wilt u veel zien en rustig aan doen, dan kunt u deze route het beste in 2 à 2,5 dag rijden.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.