Campania Stedentrip

Ontdek Napels: een stad van uitersten

Napels
DiscoverCars.com

De naam Napels is afkomstig van het Griekse woord Neapolis dat ‘nieuwe stad’ betekent. Het is de hoofdstad van Campanië en de 3de grootste stad in Italië na Rome en Milaan. Het moderne Napels is een chaotische metropool met ongeveer 1 miljoen inwoners. De stad strekt zich uit langs de oevers van de prachtige Golf van Napels. Wij hebben afgesproken met Iris, auteur van de reisgids 100% Napels, en haar Napolitaanse man Peppe voor een stadswandeling door het centrum van deze fascinerende stad. Ontdek Napels.

UNESCO-werelderfgoed

We ontmoeten elkaar op de Piazza Garibaldi. Iris en haar man wonen vlakbij Napels en kennen de stad als geen ander. Het centro storico, UNESCO-werelderfgoed, is het oude hart van de stad en omsluit 27 eeuwen geschiedenis. Het is daarom ook een stad van uitersten. Wanneer je een weg door het druk toeterende verkeer hebt kunnen vinden en door de smalle straten gevuld met auto’s, scooters, marktkramen en wapperend wasgoed, stuit je op monumenten en rustige oorden van cultuur en pracht.

Toledo-station

Om de contrasten van de stad te zien en te beleven gaan we eerst naar het Toledo-station. Dat dit de meest indrukwekkende metrostation van Europa is, wordt duidelijk als je onderaan de roltrap staat. De vloeren en muren bestaan uit mozaïeken van verschillende blauwtinten en geeft je het gevoel dat je onderwater bent.

Quartieri Spagnoli

Vanuit het Toledo-station lopen we in de richting van de Spaanse wijk Quartieri Spagnoli. De Quartieri is ontstaan in de 17de eeuw toen de Spaanse troepen de straatjes aanlegden. Het werd al snel een beruchte wijk met een hoge mate van criminaliteit en prostitutie. Dit was een arm gebied, dat leed aan een hoge werkloosheid en de sterke invloed van de Camorra.

Het typische Napels komt in de Qurtieri Spagnoli tot leven. We passeren marktkramen met uitgestald fruit, groenten en heel veel verse vis. De locals praten in zwaar dialect en overal hangt wapperende was te drogen hoog boven onze hoofden. Is het veilig? Wij wandelden hier overdag samen met Iris en Peppe door een wirwar van nauwe straatjes en hebben ons geen moment onveilig gevoeld. Maar net als in alle grote steden is een beetje voorzichtigheid geboden.

Ontdek Napels

Terwijl we ons voortbewegen in de drukke metropool komt de geur van sterke koffie, gebakken deeg en verse mosselen je tegemoet. De wind vanuit zee waait door de straten die gevuld zijn met auto’s en scooters. Net als alle grote Italiaanse steden, heeft Napels ook zo zijn eigen wetten, methoden en gewoontes. Er is zelfs een verordening waarin wordt bepaald op welk tijdstip van de dag je de afval buiten mag zetten. Napolitanen daarentegen, nemen het niet zo nauw en lappen de regels liever aan hun laars. Men parkeert op trottoirs, rijdt in tegengestelde richting door eenrichtingsstraten, rookt op openbare plaatsen waar niet gerookt mag worden en tieners racen door het voetgangersgebied op scooters.

Piazza del Plebiscito

We wandelen via Galleria Umberto I naar het monumentale Piazza del Plebiscito. Ooit was dit het hart van de stad. Van 1282-1861 was Napels de hoofdstad van een van de belangrijkste koninkrijken van Italië. Het plein wordt omlijst met een brede boog van neoklassieke zuilen. Het Palazzo Reale, aan de oostkant van het plein, was de residentie van Napolitaanse koningen en het symbool van hun macht. De acht beelden langs de gevel vertegenwoordigen de hoofden van de verschillende dynastieën die regeerden over Napels.

Spaccanapoli

Na een espresso met uitzicht op zee, wandelen we naar de Spaccanapoli. Deze lange straat die van oost naar west door de stad loopt, is het hart van de oudste en meest chaotische wijk van de stad. Een trip naar Napels is niet compleet zonder een wandeling door deze schilderachtige wijk.

Deze wijk in het centro storico brengt het verleden tot leven met tal van pittoreske smalle straatjes en monumenten. Bezoek één van de vele kerken of ga ondergronds. Daal 40 meter de trappen af via de Napoli Sotterranea en ontdek een andere wereld, geïsoleerd door de tijd, maar diep verbonden met de wereld boven de grond. Dit is het hart van Napels en de plek van waaruit de stad werd geboren. Je maakt een reis door 27 eeuwen geschiedenis, van de oude Grieken tot de moderne tijd.

Via San Gregorio Armeno

In de via San Gregorio Armeno kun je het hele jaar Kerstmis ervaren. In de kleine werkplaatsen verkopen ambachtslieden handgemaakte kerststallen, Bijbelse figuren, maar ook beeldjes van beroemde sterren en politici.

Ontdek Napels

Spaccanapoli is ook de plek waar je een grote verscheidenheid aan zoete lekkernijen kunt proeven. Begin met de heerlijke zoete sfogliatella met ricotta of de babà met rum. Naast de zoetigheden moet je natuurlijk ook de enige echte Napolitaanse pizza proeven. Waar je ook bent in de stad, je bent nooit ver van een oven en de geur van versgebakken pizza’s. De pizzeria’s worden door zowel toeristen als de locals altijd druk bezocht.

Dankzij Iris en Peppe hebben wij een dag kunnen genieten van een van de meest fascinerende steden van Italië. Hoe fijn is het als je wordt rondgeleid langs geschiedenis, schoonheid en cultuur en daarbij de mooiste verhalen worden verteld. Je komt altijd tijd te kort in Napels, want er is zoveel te zien en te doen. Dit geeft ons een goede reden om terug te keren naar de stad van uitersten.

Foto’s orma_di_jo

Meer Tips

 • Bezichtig het kasteel Maschio Angioino.
 • Bezoek de Duomo, waar de restanten liggen van San Gennaro, patroonheilige van Napels.
 • Breng een bezoek aan de Sansevero kapel en de gesluierde Christus.
 • Bezoek het museo Archeologico Nazionale. Dit is een van de belangrijkste musea van Europa met archeogische vondsten uit Campanië.
 • Ga winkelen in de Via Roma.
 • Maak een dagtrip naar Pompeï en/of Herculaneum.

Hotels in Napels

Booking.com

5 reacties op “Ontdek Napels: een stad van uitersten

 1. pieterarnolli

  Grazie Roel voor het compliment! Wij blijven doorgaan.

 2. Lies Peels

  Wij, als ouders van Iris, hebben al veel gezien van Napels en omgeving. Maar na het lezen van jullie verhaal en het zien van de foto’s willen we weer graag terug naar deze facinerende stad.

  • pieterarnolli

   Grazie Lies. Dankzij Iris en Peppe hebben wij een prachtige dag in Napels gehad. Ook een dag in Pozzuoli was fantastisch. Wij zullen weer snel terug gaan naar deze fascinerende stad.

 3. Tinka Pothaar

  Na 3 dagen Napels heb ik alles weer beleefd; de geuren, het kabaal, de drukte…alles kwam weer boven! Ik hoop ook eens weer terug te gaan; wat een geweldige stad!

 4. Dit is op rudyslife herblogden reageerde:
  La vie comme nous l’aime…

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.