Le Marche Roadtrip

Le Marche, een verborgen juweel

Veel mensen die Italië bezoeken zien de regio Le Marche vaak over het hoofd. Deze ongerepte regio maakt deel uit van Midden-Italië en ligt tussen de Adriatische kust en de Apennijnen. Zee, bergen, rollende heuvels en charmante stadjes domineren het landschap. De schrijver Guido Piovene definieerde in zijn boek Viaggio in Italia (1957), Le Marche als Italië in één regio. Want wat je ook zoekt in Italië, Le Marche heeft het.

Dorpen en steden

Wanneer we door de regio rijden, is het net of er een groot schilderij aan ons voorbij gaat. Gouden heuvels met bloeiende zonnebloemen wisselen zich af met groene glooiende heuvels en worden bekroond door kleine heuveldorpen die afsteken tegen de blauwe hemel. De rijke geschiedenis van meer dan 100 dorpen en kleine steden is terug te vinden in de monumenten, kerken en grote indrukwekkende kunstwerken. De meest opvallende kleine plaatsen zijn Cingoli, Corinaldo, Osimo, San Ginesio, Fermo, Sarnano, maar ook het bekende bedevaartsoord Loreto. De meer grotere bekende plaatsen zijn Urbino, Ascoli Piceno, Ancona en Macerata.

Kustlijn

De regio beschikt over 180 kilometer kustlijn met prachtige stranden en 26 steden met uitzicht op de Adriatische Zee. 17 stranden in deze regio zijn erkend met Le bandiere blu en certificeren de milieukwaliteit van de zee en de kust, maar ook de cultuur van Le Marche.

Er zijn zand- en kiezelstranden, waarvan een aantal in de buurt van steden liggen en andere midden in de natuur.

Wanneer we landinwaarts gaan, verandert de kustlijn in een schitterende lappendeken van glooiende heuvels. Landbouwgrond, maar ook tal van wijn- en olijfboomgaarden sieren het landschap. In het westen domineren de hoge toppen van de Apennijnen.

Nationale parken

Voor degenen die houden van het buitenleven en buitenactiviteiten is er volop keus. De regio heeft een aantal beschermde gebieden en twee nationale parken, Monti Sibillini en Monti della Laga. In de bergen van het Nationale Park van de Sibillini zijn mooie wandelpaden en je kunt er mountainbiken en paardrijden. Ook mag een bezoek aan de Monte Conero niet vergeten worden. Wandelingen zijn er uitdagend en je wordt beloond met adembenemende uitzichten.

Kastelen

Hoewel er tal van kastelen zijn, is het Gradara kasteel dat boven op een heuveltop ligt de meest spectaculaire. Een ander bekend kasteel is Rocca Roversesca in de bekende badplaats Senigallia. In het verleden was het kasteel niet alleen het bolwerk van de stad, maar was ook het hoofdkwartier van een belangrijke artillerieschool. Verder heeft het gediend als gevangenis, ziekenhuis en weeshuis. Vandaag de dag zijn er veel tentoonstellingen en culturele evenementen.

Wijn en eten

Relatief onbekend buiten Italië is de bloeiende wijnproductie van Le Marche. De regio heeft 12 DOC en 2 DOCG-wijnen. De bekendste is de Verdicchio dei Castelli di Jesi, een uitstekende witte wijn uit de provincie Ancona.

Net als bij de wijnen van deze regio, is de keuken ook minder bekend dan die van de aangrenzende regio’s Umbrië en Emilia Romagna. Natuurlijk zijn er veel traditionele visgerechten te vinden, waarvan brodetto het meest bekend is. Het is een klassieke stoofpot van vis met variaties in elke stad.

Proef zeker de traditionele gevulde ascolane olijven, maar ook het klassieke pastagerecht vincisgrassi die te vergelijken is met de bekende lasagne. Andere klassieke producten van Le Marche zijn de prosciutto van Carpegna en ciauscolo, een zachte salami dat net als een paté gesmeerd kan worden.

Ben je klaar voor een reis naar Le Marche?

7 reacties op “Le Marche, een verborgen juweel

 1. jacqueline en jan

  hallo amici,

  carpe diem
  prachtig om met jullie reportage de dag weer te beginnen.

 2. Schitterend artikel, hele mooie foto’s …………..en ook heerlijke recepten, die ga ik proberen. Vooral de mosselen ha ha Complimenten

 3. Theodora/Ronaldo

  Prachtig “bellissimo”, geen woorden voor!!
  Boek maar vast, klein reisje vanuit ons Zuid-Spanje (haha) ABRASOS xx

 4. Wij kunnen ons nu al enorm verheugen op de komende zomervakantie en dat voor het eerst in Le Marche. Kom maar op met die info!

  • pieterarnolli

   De regio Le Marche is echt prachtig mooi. Aankomende weken posten we meer blogs over deze regio. Als jullie niet kunnen wachten, er zijn meer artikelen geschreven over deze regio op het blog. Alvast een fijne vakantie!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.