Sicilië Stedentrip

Taormina, een juweel aan de Ionische Zee

DiscoverCars.com

Het fascinerende Taormina, gelegen op ongeveer 200 meter boven de zee, behoorde lange tijd tot de meest populaire badplaats van Sicilië. De charmante stad is gebouwd op de terrassen van de Monte Tauro en heeft mooie winkels, een oud theater, een strand, heerlijk eten en prachtige uitzichten. Aan de ene kant heb je uitzicht op de Etna met zijn dreigende krater en aan de andere kant de blauwe Ionische Zee.

Taormina was lange tijd een favoriet toevluchtsoord voor kunstenaars, edelen, royalty en filmsterren die allen genoten van het goede Siciliaanse leven. Goethe, DHLawrence, Oscar Wilde, Woody Allen en Elizabeth Taylor hebben de stad altijd een uitstekende reisbestemming gevonden. Maar vele eeuwen voor hun tijd, vestigden zich al verschillende beschavingen in Taormina. Zij hebben hun sporen achtergelaten en zijn terug te vinden in de culinaire tradities en gebouwen.

Historisch centrum van Taormina

Wanneer je onder de 15de -eeuwse Porta Catania doorloopt wandel je de oude stad binnen. Hier begint Corso Umberto I, een smalle straat die door de hele stad loopt. In de straat zijn talloze cafès, verleidelijke trattoria’s, winkels van bekende modehuizen, maar ook handbeschilderd keramiek en souvenirs. Je kunt er genieten van de wekelijkse markt waar een selectie van lokaal geteelde groenten en fruit worden aangeboden. ’s Avonds komt de straat tot leven met muziek en entertainment en hangt er een gezellige sfeer.

De Piazza Duomo is gelegen aan de west kant van de Corso Umberto, in het oude gedeelte van de stad. Hier staat de kerk van San Nicola, ook wel bekend als de Duomo van Taormina. In het midden van het plein staat een barokke fontein met een centaur, deels mens, deels paard. Dit is het symbool van Taormina. Het charmante plein is een perfecte plek om te relaxen en te genieten van een caffè of aperitivo.

View on the town Taormina

Piazza IX Aprile

Het lijkt erop dat de Piazza IX Aprile het epicentrum van Taormina is. De prachtige piazza met zwarte en witte straatstenen trekt vooral, wanneer de zon ondergaat, veel publiek. Het plein is een heerlijke plek, met zijn vele bankjes, om te gaan zitten en de mensen aan je voorbij te zien gaan. Vanaf hier heb je een prachtig uitzicht op de Etna en de Ionische zee. Op de Piazza IX Aprile staan twee kerken, St Augustine’s en de kerk van St Joseph en aan de westkant de Porta Di Mezzo.

Grote indruk op ons maakte natuurlijk het Teatro Greco. Wanneer je plaats neemt op een van de treden word je onmiddellijk getroffen door de schoonheid van dit theater. Het is gebouwd door de Grieken in de 3de eeuw voor Chr., herbouwd door de Romeinen en gerestaureerd rond 1800.  De Grieken bouwde het theater op de berg met een spectaculair panorama van de Etna en de zee. Het theater wordt nu nog steeds gebruikt voor concerten en theatervoorstellingen.

Piazza IX Aprile
Street of Taormina
Cafes on Piazza Vittorio Emanuele II
Ancient Greek Theatre of Taormina
Narrow streets of Taormina

Castelmola

Gelegen op de top van een heuvel boven Taormina ligt het schilderachtige dorpje Castelmola en geeft je een prachtig uitzicht op Taormina, de Etna en de stranden. Je kunt hier de plaatselijke specialiteiten proeven en ijskoude amandelwijn.

Castelmola

Isola Bella

De stranden van Taormina zijn het gemakkelijkst bereikbaar per kabelbaan, maar je kunt ook de lange reeks treden vanaf het centrum naar beneden lopen. In een kleine baai voor de kust net onder Taormina ligt het kleine eiland Isola Bella. Het eiland is verbonden met het vasteland door een klein smal pad dat tijdens eb droog valt en dan lopend te bereiken is. Sinds 1990 is het een natuurgebied en de thuisbasis van veel vogelsoorten en zeldzame hagedissen.

Etna

Bijna overal heb je vanuit Taormina uitzicht op de Etna. Foto’s maken en kijken naar de Etna is prachtig, maar een bezoek brengen aan de grootste vulkaan van Europa is een groot avontuur. Je kunt er wandelingen en excursies maken. In de winter is er de mogelijkheid om op de Etna te skiën. Wij maakten een mooie autotocht rondom deze actieve vulkaan.

Etna

Le Gole di Alcantara

Het ravijn van Alcantara is ontstaan nadat de rivier Alcantara werd gedempt door lava na een uitbarsting van de vulkaan Monte Moio rond 2400 v. Chr. Vier millennia lang sleet de rivier zijn weg door het grijze basalt en vormde gladde rimpelingen, diepe grotten en kliffen. De kloof is een fijne bestemming om de drukte van Taormina even te ontvluchten. Je kunt er zwemmen of, voor de avonturiers, een wandeling met een gids langs de rivier maken.

img 73 - le gole del fiume alcantara

Taormina is in elk seizoen mooi, maar in de winter zijn er veel minder toeristen. De stad, maar zeker ook de directe omgeving, heeft veel te bieden. Wij hebben volop genoten van de chique en artistieke kanten van deze charmante stad, maar ook de historische en natuurlijke schatten van dit gebied.

Hotels in Taormina

 

3 reacties op “Taormina, een juweel aan de Ionische Zee

  1. Geweldig mooi Toarmina !! Feest om daar te zijn

  2. Edith van der Wielen

    Geweldig mooi !! Raad iedereen aan om daar naar toe te gaan !

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.