Emilia-Romagna Roadtrip

Een culturele en gastronomische reis door Emilia-Romagna

mozaïken in Ravenna

De regio Emilia-Romagna is een welvarende regio en staat bekend om zijn hoge levenskwaliteit, overheerlijk eten en prachtige cultuursteden. Belangrijke stadjes hebben hun welvaart onder andere te danken aan de Via Emilia, een belangrijke Romeinse route die naar het huidige Rimini loopt.

Adellijke families verrijkten steden met prachtige gebouwen en kerken. Ze hadden een grote aantrekkingskracht op kunstenaars, architecten en schrijvers. Maar het zijn ook de vruchtbare akkers, rijen wijngaarden en een goed gevulde zee die de regio op de kaart heeft gezet. Emilia-Romagna is een gastronomisch paradijs met producten die de wereld hebben veroverd.

Ultieme reis voor cultuurliefhebbers en bourgondiers

Dit is een ultieme reis voor cultuurliefhebbers en bourgondiers. We starten en eindigen in twee UNESCO erkende steden. Ferrara om zijn renaissancecentrum en Ravenna om zijn prachtige verzameling Byzantijnse en vroegchristelijke mozaïeken. De historische universiteitsstad Bologna is een perfecte tussenstop dat al eeuwenlang een kruispunt is tussen Noord- en Zuid-Italië.

Ferrara

Ferrara behoort tot een van de mooiste renaissancesteden van Europa en staat sinds 1995 op de UNESCO-Werelderfgoedlijst vanwege zijn uitzonderlijke schoonheid. Het was de adellijke familie d’Este die 3 eeuwen lang regeerde over de stad en bepalend is geweest voor het historisch erfgoed. De vorsten van d’Este trokken de beste architecten, kunstenaars en schrijvers uit hun tijd. De stad wordt nog steeds ingesloten door verdedigingsmuren. Mooie paleizen, brede lanen en een enorm kasteel zijn bepalend voor het stadsgezicht. Het historisch centrum herbergt gebouwen uit de middeleeuwen en de renaissance.

Este kasteel

De grootste ontwikkeling van Ferrara vond eind 15e eeuw plaats. De stad werd steeds verder uitgebreid. Ten zuiden van het castello bevindt zich het middeleeuws deel met een netwerk van kronkelende straatjes. Ten noorden van de burcht zijn het rechte straten in een rechthoekig stratenpatroon. Het Este kasteel werd na de grote volksopstand in 1385 gebouwd. Dikke muren, torens en een slotgracht boden bescherming aan de familie d’Este die hier een groot deel van hun leven doorbracht. De vertrekken zijn prachtig versierd met 16e -eeuwse fresco’s, waarvan de hertogelijke kamers een hoogtepunt vormen.

Aan Piazza Trento e Trieste, het kloppend hart van het centro storico, staat de kathedraal van Ferrara met een schitterende façade. Het godshuis werd gebouwd aan het begin van de 11e eeuw. Imposant is de marmeren klokkentoren.

De familie d’Este bracht hun vrije tijd door in Palazzo Schifanoia en behoort tot een van de pareltjes van de stad. Verder zijn er meer paleizen en villa’s die herinneren aan de geest van de renaissance. Schitterend is Casa Romei met eveneens mooie fresco’s of het Palazzo dei Diamanti waarvan de buitenmuren met meer dan 8500 marmeren blokken is bekleed. Het is een mooi voorbeeld uit de vroege renaissance. Tegenwoordig huisvest het een Nationale Galerij met werken van 13e en 17e -eeuwse schilders.

Culinaire producten

Overal in de stad zijn restaurants gevestigd waar de culinaire producten van de regio geproefd kunnen worden. Diverse pasta’s, sauzen, kazen en vleesproducten van Emilia-Romagna hebben de wereld veroverd. Zo is de traditionele balsamico-azijn, gemaakt van druivenpulp in plaats van wijn, een van de meest geliefde producten. Het is een perfecte toevoeging aan geschaafde Parmigiano-Reggiano, salades, aardbeien en risotto’s. De wijnen zijn net zo populair als het eten. Tongstrelend is de sprankelende rode Lambrusco.

Het beschermde Parco del Delta del Po is vlakbij en een uitstekende plek om te genieten van de natuur. Wij reizen in een klein uur naar onze volgende bestemming, een stad waar al onze zintuigen geprikkeld zullen worden.

Bologna hoofdstad van Emilia-Romagna

Met de drie bijnamen La Dotta, La Rossa en La Grassa maakt Bologna zich helemaal waar. Deze bruisende hoofdstad van de regio Emilia-Romagna staat bekend om zijn oudste universiteit van Europa. Het is dan ook de grote studentenpopulatie die deze stad zo levendig maakt. Mensen uit heel Europa komen hier al eeuwenlang studeren en worden gastvrij ontvangen door haar inwoners. Maar Bologna is meer dan alleen La Dotta, de bijnaam van de universiteitsstad.

De middeleeuwse stad werd gesticht door de Etrusken en de Romeinen veranderde het van Felsina in Bononia. Sindsdien is het altijd een bloeiend handelscentrum geweest. Geplaveide straten en kilometerslange portici verbinden fraaie piazza’s, oude kerken en middeleeuwse torens. Het symbool van Bologna bestaat uit twee torens, Garisenda en Asinelli. De laatstgenoemde uit 1119 is bijna 100 meter hoog en biedt een fantastisch panorama over de stad met zijn rode daken, waar de bijnaam La Rossa vandaan komt.

De donkerrode kleur van de stad geeft een extra sfeer. Het hart van de stad ligt rond Piazza Maggiore en Piazza del Nuttuno. Studenten, inwoners en toeristen mengen zich rond de prachtige Neptunusfontein. Een van de mooiste gebouwen is Palazzo Communale met een fraaie arcadegalerij en Palazzo del Podestà heeft een schitterende renaissancegevel. In 1390 begon men aan de bouw van de San Petronio Basiliek en moest groter worden dan de Sint-Pieter in Rome, wat het nooit is geworden omdat het simpelweg nooit is afgebouwd. Een andere mooie kerk is Santo Stefano, geliefd onder de Bolognezen.

Culinaire hoogstandjes

Uitnodigende geuren van allerlei lekkernijen komen uit de vele restaurants die de stad rijk is. De uitstekende reputatie en heerlijke keuken is wereldberoemd, vandaar de bijnaam La Grassa, oftewel ‘de vette’. Culinaire hoogstandjes komen hier vandaan zoals tortellini, tagliatelle en andere pasta’s.

Een klassieker is natuurlijk de Bolognese saus, maar het is ook de thuisbasis van de onvergetelijke Parmigiano-Reggiano en een van de beroemdste vleeswaren genaamd Mortadella. De lijst van producten is lang en om het culinaire erfgoed te ervaren kan het beste begonnen worden op een van de markten. De straatjes tussen Piazza Maggiore, Via Rizzo, Via Castiglione en Via Farini zijn gevuld met kleine winkeltjes waar versgemaakte producten geproefd en gekocht kunnen worden. Trattoria’s verrassen bezoekers met lokale gerechten.

Onze laatste bestemming ligt een uur rijden verderop aan de Adriatische kust en onze route zoekt zijn weg door licht glooiende heuvels en over vruchtbare vlaktes. De diversiteit van het landschap en de frisse zeelucht die steeds sterker wordt, wanneer we onze eindbestemming bereiken, is aangenaam.

Ravenna

Het lijkt erop dat de stad Ravenna voorbestemd was om groots te worden. Drie keer in zijn geschiedenis is het een hoofdstad geweest en heeft een rijk historisch erfgoed nagelaten. Het UNESCO-Werelderfgoed omvat acht bijna volledig intact gebleven gebouwen met schitterende Byzantijnse mozaïeken. De acht artistieke schatten liggen niet ver uit elkaar. Iedereen zal omver worden geblazen door de schitterende kleuren.

Acht gebouwen werden gebouwd tussen de 5e en 6e eeuw. De oudste mozaïeken bevinden zich in het mausoleum van keizerin Galla Placidia. Glorieus is Basilica di San Vitale, gebouwd tussen 526 en 547. De buitenkant is misschien eenvoudig te noemen, maar binnen is het interieur adembenemend mooi. Om alle monumenten te bezichtigen is het raadzaam om een combiticket te kopen.

Emilia-Romagna Ravenna

In alle monumenten zijn de mozaïeken de grootste bezienswaardigheid, maar het stadje heeft ook elegante straten die mooie pleinen met elkaar verbindt. Het hart is Piazza del Popolo met rondom aantrekkelijke historische gebouwen en een aantal ruim opgezette terrassen, een ideale plek om neer te strijken voor een goed glas wijn en terug te kijken op een fascinerende reis langs drie fantastische steden.

Met uitzondering van de badplaatsen wordt de regio Emilia-Romagna niet druk bezocht door toeristen en zijn daarom de verschillende stadscentra zo aangenaam om te bezoeken en kun je het echte Italië voelen en proeven.

0 reacties op “Een culturele en gastronomische reis door Emilia-Romagna

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.