Sardinië

De Costa Smeralda: de betoverende smaragdkust van Sardinië

Sardinië, Capo d'Orso, Costa Smeralda

In het noordoosten van Sardinië ligt de streek Gallura die bekend staat om zijn lange kustlijn, schitterende baaien en stranden. Een gedeelte hiervan wordt sinds de jaren 60 van de vorige eeuw de Costa Smeralda genoemd. Het was namelijk prins Aga Khan Karim die gecharmeerd raakte van dit gebied en het omtoverde tot een luxe vakantieparadijs voor de internationale jetset. Maar de kust is voor iedereen aantrekkelijk, ook voor diegene met een kleinere portemonnee. Wij genoten van de schoonheid van het groenblauwe zeewater met prachtige baaien en beschutte witte stranden.

Autoroute langs de Costa Smeralda

Het kustplaatsje Palau ligt genesteld in een inham dat uitkijkt over een kristalheldere blauwe zee en de Maddalena-archipel. Vanuit hier is het logisch om een overtocht te maken naar deze prachtige eilanden. De bootreis duurt ongeveer 20 minuten en je bevindt je in een natuurlijk paradijs. Wij laten voor nu Palau achter ons en beginnen aan een prachtige autoroute langs de Costa Smeralda. De weg kronkelt langs de kust en een opeenvolging van kliffen en beschutte baaien passeren de revue.

Capo d’Orso

Onze eerste stop is al zo’n 6 kilometer van Palua. Hier bevindt zich de grillige beroemde Capo d’Orso (Berenkaap). Een granietenrots die door weer en wind is uitgesleten in een vorm van een beer. Vanaf de parkeerplaats, na een toegangsprijs te hebben betaald van 3 euro p/p, vervolgen we het aangelegde pad naar boven.

Een wandeling van 15 minuten, langs prachtig gevormde rotsen en vegetatie, brengt ons omhoog naar een van de mooiste panorama’s. Vanaf een hoogte van 120 meter kijken we uit over het schilderachtige Palua en de nog mooiere Maddalena-archipel.

Costa Smeralda van Sardinië
Capo d’Orso

We vervolgen onze reis en kijken onze ogen uit. Na iedere bocht staat weer een nieuwe verrassing te wachten. Hoog staat de zon aan de hemel en de ongerepte natuur van de kilometerslange kustlijn gaat aan ons voorbij. De schoonheid van de zee met turquoise gekleurd water en prachtige baaien met fijne zandstranden zijn een lust voor het oog. De blauwe ‘Caribische’ kleur van het water is te danken aan het zeebodemgraniet. Het lijkt wel een mozaïek van wit, roze, smaragdgroen, lichtblauw en turquoise tinten.

Porto Cervo

We maken een tussenstop in Cannigione, een rustig kustplaatsje met een ontspannen sfeer. Het is populair onder gezinnen en heeft enkele goede cafès, restaurants en hotels. Verderop ligt Porto Cervo, de ‘hoofdstad’ van de Costa Smeralda waar iedere zomer de rich and famous neerstrijkt met hun dure jachten.

Porto Cervo, wat haven van het hert betekent, ontleent zijn naam aan de vorm van zijn natuurlijke haven, dat op het gewei van een hert lijkt. Het centrum is een doolhof van smalle steegjes, portieken en trappen die samenkomen op de centraal gelegen piazzetta die weer verbonden is met de oude haven. Beroemde modeontwerpers, dure designwinkels, mooie bars en restaurants zitten gevestigd in de wirwar van straatjes.

De architecturale stijl is bijzonder. Kleine lage gebouwen gaan op in de omringende mediterrane vegetatie. Roze graniet en witte stenen zijn slechts enkele materialen die worden gebruikt bij de bouw van de huizen.

Costa Smeralda van Sardinië
Porto Cervo

Ruim 55 kilometer lange kustlijn

Eerlijk is eerlijk, hoe mooi Porto Cervo ook mag zijn, onze voorkeur gaat toch uit naar de ruim 55 kilometer lange kustlijn met meer dan 80 zandstranden, inhammen en baaien. Een moment van genieten op een beschut strand is natuurlijk verplichte kost.

Betoverende baaien zijn er in overvloed en ze zijn openbaar. Ze zijn bereikbaar per boot of na een wandeling door een dennenbos en gele zandduinen. Wij bezochten Cala di Volpe aan het begin van het schiereiland Capriccioli en de 600 meter lange Cala Liscia Ruja.

Costa Smeralda van Sardinië
Capriccioli
Costa Smeralda van Sardinië
Spiaggia Liscia Ruja

Strand van Liscia Ruja

Een 2 km lange onverharde weg, dwars door een naaldbos, brengt ons bij een stralend wit strand dat wordt omlijst door jeneverbesstruiken en dennenbomen. Afhankelijk van het licht kleurt het water alle tinten, van turkoois blauw tot smaragdgroen. We strijken neer op het schitterende strand van Liscia Ruja en kijken terug op een betoverende autotocht langs een van de mooiste kustlijnen van Italië, de Smaragdkust.

2 reacties op “De Costa Smeralda: de betoverende smaragdkust van Sardinië

  1. Tinka pothaar

    Hadden we gelijk of niet??!!!
    Tot ziens in het volgend jaar!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.