Puglia

12 witte steden en dorpen in Puglia

skyline en witte huizen van Locorotondo

Italië staat bekend om zijn architectonische parels. Wie Zuid-Italië bezoekt zal net als wij verbaasd zijn om de vele witte dorpen en steden. Zelfs in de winter is het verstandig om een zonnebril op te zetten, want de witgekalkte straatjes zijn oogverblindend. De meeste città bianche vinden we in de regio Puglia en als je denkt dat de kleur wit alleen gekozen is voor verkoeling tijdens de hete zomermaanden, heeft het mis. Zo werd in de streek Salento, in de 17e eeuw, witte kalk gebruikt als ontsmettingsmiddel tegen de pest. Andere plaatsen werden wit opgetrokken omdat het krijtsteen simpelweg uit de directe omgeving gewonnen werd. Ontdek twaalf witte steden en dorpen in Puglia.

Verdwalen in witte straatjes waar gekleurde was aan de gevels hangt zijn onvergetelijke herinneringen. We zetten er enkele op een rij.

Ostuni

Natuurlijk is Ostuni de eerste witte stad waar we aan denken en heeft het ook niet voor niets de naam ‘la Città Bianca’. Als je de stad nadert lijkt het net of er een witte berg van huizen boven een woestijn van groene olijfbomen opstijgt. De 2500 jaar oude stad is gebouwd op drie heuvels en weerspiegelt in het zonlicht. De architectuur is vooral Grieks en het centro storico is een netwerk van kleine kronkelende straatjes, pleinen en steegjes. Tussen de gevels door zijn er prachtige vergezichten op het omringende landschap.

witte steden en dorpen in Puglia Ostuni

Locorotondo

Vanaf een hoge heuvel kijkt Locorotondo uit over een landschap bestaande uit akkers, olijf- en wijngaarden gemarkeerd door kleine stenen muurtjes. Verspreid liggen oude boerderijen en de bijzondere trulli. Het witgekalkte dorp behoort tot I Borghi più belli d’Italia. De ronde stadsplattegrond volgt de contouren van de heuvel. Wandelen door de kleine straatjes met bogen en trappen is een fantastische ervaring. Nog mooier is het als de balkons zijn versierd met kleurrijke bloemen en je wordt meegezogen in de betoverende schoonheid van dit historisch centrum.

witte steden en dorpen in Puglia Locorotondo

Cisternino

Eveneens gelegen in de Itria-vallei en ook behorende tot de mooist dorpen van Italië is Cisternino. Pittoresk is het doolhof van straatjes met witte huizen, blauwe deuren en bloemenpracht. Het is niet alleen de dorpskern wat fascinerend is, maar ook het omringende landschap bezaaid met karakteristieke landhuizen en boerderijen. Ze zijn de getuige van een lange agrarische geschiedenis van deze streek. Zo ook de trulli, verscholen in bossen, overwoekerd door een dikke mediterrane vegetatie of afgelegen op kale verschroeide grond verbrand door de zon.

witte steden en dorpen in Puglia Cisternino

Martina Franca

Een ander uiterlijk en eveneens te vinden in de Itria-vallei is Martina Franca. Hier is de lichte kleur van steen terug te vinden in de elegante barokke architectuur tussen de oude huizen van het centrum. Het historisch erfgoed, bestaande uit onder andere paleizen, herenhuizen en kerken, steekt fraai af tegen een strakblauwe hemel.

witte steden en dorpen in Puglia Martina Franca

Alberobello

Zoals we eerder schreven overheerst de witte kalk in Puglia. Zo ook in Alberobello, de ‘hoofdstad’ van de trullo, erkend door UNESCO als werelderfgoed. Deze karakteristieke huizen met hun witte cilindrische woningen en kegelvormige grijze daken doen sprookjesachtig aan. Naast deze rustieke koepelvormige huizen is de witte trullo-kerk bijzonder interessant om te bezichtigen. Ondanks dat het plaatsje, vooral in het hoogseizoen, druk bezocht wordt blijft deze ongewone borgo uniek en is daarom zeker een bezoek waard.

witte steden en dorpen in Puglia Alberobello

Monopoli

Gelegen aan de kust van Puglia vinden we Monopoli met een charmant wit historisch centrum. Opgericht door de Grieken en door de eeuwen heen overheerst door verschillende beschavingen is het altijd een strategische stad geweest. Een wandeling langs de oude haven, waar het net lijkt of oude vissersboten er nog steeds zo bijliggen als honderden jaren geleden, is een must. Tussen de witte gevels in een wirwar van straatjes hangt het wasgoed te drogen in de zon. Het is een plek die we niet snel zullen vergeten. 

witte steden en dorpen in Puglia Monopoli

Polignano a Mare

Hoog boven op een plateau kijkt Polignano a Mare uit over de kristalheldere Adriatische Zee. Golven klotsen tegen de kliffen omhoog. De witgekalkte huizen staan dicht op elkaar gepakt en het centrum vormt een doolhof van smalle geplaveide straatjes, bogen, trappen en pleintjes. Polignano a Mare wordt niet voor niets de ‘parel van de Adriatische Zee’ genoemd. Langs de kust is het mogelijk om per boot diverse grotten te bezichtigen.

witte steden en dorpen in Puglia Polignano a Mare

Otranto

Gesticht door de Grieken en ooit een bloeiende Romeinse haven is Otranto. Vanwege de strategische ligging is het eeuwenlang een belangrijke stad geweest. Tussen de verdedigingsmuren vind je een belangrijk historisch erfgoed die een turbulente geschiedenis kent. Het waren de Turken die hier in de 15e eeuw 800 inwoners doodde, omdat die weigerden het christendom af te zweren. De botten en schedels van deze slachtoffers liggen nog steeds in de Martelarenkapel van de kathedraal. Tegenwoordig is Otranto een geliefde vakantiebestemming waar men geniet van mooie zandstranden en de diepblauwe zee.

witte steden en dorpen in Puglia Otranto

Gallipoli

Wanneer het zeewater de Ionische Zee heeft opgewarmd vullen overdag de stranden van Gallipoli zich met zonaanbidders. ’s Avonds wanneer het afkoelt zijn het de straatjes van Gallipoli die zich vullen met mensen. De oude stad ligt op een eiland dat met een uitloper is verbonden met het vasteland. Het waren de Grieken die het stadje Kallipolis, wat Mooie Stad betekent, noemden en dat is het nog steeds, een mooie stad. Het centro storico is een mix van gebouwen daterend uit verschillende periodes.

witte steden en dorpen in Puglia Gallipoli

Trani

Enkele witte kuststadjes in het noorden van Puglia zullen je ook bekoren met hun witte huizen, schitterende monumenten en straatjes. Zo heeft het elegante centrum van Trani onze harten gestolen. De haven vormt al eeuwenlang het centrum van de stad. Ooit wemelde het er van de Pelgrims op weg naar het Heilige land. Tegenwoordig is het de lokale bevolking en de toerist die samen opgaan in het schilderachtige centrum. Wonderschoon is de witte kathedraal van Trani, gewijd aan de beschermheilige van de pelgrims.

witte steden en dorpen in Puglia Trani

Vieste

Het middeleeuwse Vieste wordt de parel van Gargano genoemd. De witgekalkte huizen van dit prachtige vissersdorp liggen op een rotspunt dat uitsteekt in zee. Het oude centrum bestaat uit smalle straatjes en steile trappen. Overal is het mogelijk om lokale gerechten van de streek te proeven. Symbool van de stad is de Pizzomunno, een opmerkelijke krijtrots die voor de kust oprijst.

witte steden en dorpen in Puglia Vieste

Peschici

Schilderachtig balanceert Peschici 100 meter hoog op een klif boven de Adriatische zee. Deze oude plaats werd door slaven gesticht rond 970. Ook dit oude centrum wordt gekenmerkt door witgekalkte huizen met smalle straatjes en vele trappen. Het is hier smullen voor ons. Zelfgemaakte orecchiette, vers gevangen vis en zeevruchten, pastasaus van inktvis en gevulde aubergines zijn enkele voorbeelden waar we ons te goed aan deden.

witte steden en dorpen in Puglia Peschici

Er zijn meer witte plaatsen, maar dit zijn de steden en dorpen die wij hebben bezocht.

2 reacties op “12 witte steden en dorpen in Puglia

 1. Ha John en Pieter,

  Bedankt voor de fantastische tips in dit blog. Ze kwamen goed van pas tijdens onze vakantie van 14 dagen in Puglia. Nog genoeg om te bezoeken dus we gaan zeker nog eens deze kant op..
  Maar wat een rijkdom aan geschiedenis cultuur, natuur. Erg indrukwekkend. En corona proof was ook fijn.
  Liefs Arieke en Ed

  • Ciao Arieke en Ed,
   Wat leuk en goed om te horen dat jullie tips hebben kunnen gebruiken van ons blog!
   Puglia is een prachtige regio met zoveel mooie plaatsen waar je ook nog eens zo heerlijk kunt eten. Wij raken er ook nooit uitgekeken en iedere keer liggen er weer mooie verrassingen te wachten om te ontdekken.
   Tot snel horens!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.