Umbrië

Het kasteeldorp Monteleone d’Orvieto

Skyline van Monteleone d'Orvieto

Genesteld in de groene heuvels van de regio Umbrië ligt het middeleeuwse dorp Monteleone d’Orvieto. Het wordt omgeven door het prachtige landschap van Val di Chiana, een brede groene vallei dat zich uitstrekt door delen van Toscane, Lazio en Umbrië. Dankzij de gunstige geografische ligging heeft Monteleone altijd belangrijke families en feodale heren getrokken om over het omliggende grondgebied te heersen. Maar het was ook voor ons een bijzonder goede plek om langere tijd te verblijven om zo dit deel van Italië te leren kennen.

Authenticiteit en rust in Monteleone d’Orvieto

Monteleone d’Orvieto is een rustig kasteeldorp dat in 1052 werd gesticht ter verdediging van de noordgrens van Orvieto. Het is door de eeuwen heen goed bewaard gebleven. In tegenstelling tot andere bekende plaatsen in Val di Chiana, vind je hier geen schreeuwende toeristenmenu’s en souvenirwinkels. Dit is voor bezoekers, opzoek naar authenticiteit en rust, een fantastische ervaring om rond te dwalen door straten die door de eeuwen heen nauwelijks zijn veranderd. Tegelijkertijd is toerisme van groot belang om dit soort dorpen in leven te houden, zodat inwoners inkomsten kunnen generen en niet vertrekken op zoek naar een beter bestaan.

Monteleone d’Orvieto Umbrië

Eenmaal binnen de stadsmuren leiden kasseien straatjes je naar architectonische pareltjes en panorama’s, die reiken tot aan de Monte Cetona en de Monte Amiata. De stadsmuren die samen met een kasteel rond 1052 zijn gebouwd, zijn deels nog steeds zichtbaar. Net zoals veel andere plaatsen is ook Monteleone van de ene graaf overgegaan naar de andere. In 1643 werd het kasteeldorp door de Florentijnen verwoest tijdens een plundering en vervolgens weer herbouwd. Om deze reden zijn veel gebouwen opgetrokken in renaissancistische stijl. Tegenwoordig behoort het dorp tot ‘I Borhi più Belli d’Italia‘, oftewel tot de mooiste dorpen van Italië.

Oorsprong van de naam Monteleone d’Orvieto

Over de oorsprong van de naam van het plaatsje is enige onduidelijkheid. Sommige historici zeggen dat het is afgeleid vanwege de strategische positie van het kasteel, dat als een leeuw in de heuvels ligt en waakt over de vallei. Andere beweren dat de naam is terug te voeren naar paus Leo IX die hier grote invloed heeft gehad.

De Porta Nord werd in 1848 herbouwd en geeft toegang tot het historisch centrum. Wandelend over de via Dritta, die tegenwoordig Corso Vittorio Emanuele II heet, komen we uit op Piazza Pietro Bilancini met zijn fraaie klokkentoren, Torre dell’Orologio, uit 1888. Op het plein staan bloembakken die een middeleeuwse waterput verfraaien. Karakteristieke kasseien steegjes die op de piazza uitkomen verleiden je om verder te dwalen. Een handvol kerken zijn er te bezichtigen, maar voor ons zijn het vooral de rustige straatjes, doorgangen en kleurrijke pleintjes waar we van genieten.

Kleinste theater ter wereld

Een leuk feitje is dat het dorp in het bezit is van het kleinste theater ter wereld, Teatro dei Tustici. Helaas, vanwege een aardbeving, is het vanwege veiligheidsredenen niet toegankelijk. Ooit gebouwd als graanschuur van Palazzo del Podestà heeft het verschillende functies gehad. Van graanschuur naar gevangenis naar ziekenhuis kreeg het uiteindelijk in 1730 de functie van theater met slechts 94 zitplaatsen.

Sprookjesachtige sfeer

Wij hebben genoten van de omringende ongerepte natuur. Tijdens ons verblijf in het najaar zagen we de groene kleuren van de vegetatie veranderen in rood-, goud-, oker- en bruintinten. Met een blauwe hemel en een warme najaarszon hebben we prachtige wandelingen en mountainbiketochten gemaakt. Dichte bossen worden afgewisseld met rijen wijnstokken. ’s Ochtends, wanneer de mist tussen de heuvels hangt, heeft de omgeving bijna een sprookjesachtige sfeer.

Tijdens een zonsondergang word je betoverd door een hemel die lijkt te exploderen in alle kleuren van de regenboog. Het zijn momenten om nooit meer te vergeten. Net als het proeven en kopen van een heerlijk lokaal geproduceerde wijn en olijfolie bij een boer. Voortreffelijk zijn de kazen en vleesproducten uit deze streek.

Draag bij aan het behoud van deze karakteristieke dorpen.

Monteleone d’Orvieto en omgeving is een fantastische uitvalsbasis om delen van Umbrië, Toscane en Lazio te verkennen. Wie op zoek is naar een rustige omgeving en toch bekende historische plaatsen in handbereik wil hebben, is in deze borgo op het juiste adres. Geniet van de authentieke sfeer, maar vergeet niet de inwoners en breng een bezoek aan de lokale bakker, slager of boerderij voor zelfgemaakte ambachtelijke producten. Op deze manier draag je bij aan het behoud van deze karakteristieke dorpen met hun gastvrije inwoners.

2 reacties op “Het kasteeldorp Monteleone d’Orvieto

  1. Marianne Gelders

    Ben er ooit een dag geweest toen moest/kon je met een treintje naar boven ..wat een prachtig dorpje 💕💕💕

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.