Geen categorie

Zomer in Italië

een baai in Sardinië

De zomer in Italië trekt, wanneer het hoogseizoen op volle toeren draait, veel bezoekers. Juli en met de piek in augustus zijn de topmaanden van het toeristenseizoen. Deze periodes zijn het drukst en sommige bestemmingen worden dan ook overspoeld door mensen. Onder de Nederlanders blijft de regio Toscane populair en de laatste jaren doet Puglia het ook erg goed vanwege de vele publiciteit die de regio kreeg. Het Gardameer mag natuurlijk niet ontbreken als topbestemming voor de Nederlanders. Het blauwe water van het meer glinstert onder de hete Italiaanse zon. Pittoreske dorpen liggen verspreid langs de oever. Palmbomen wiegen in de wind en een lichte bries blaast door wijn- en olijfgaarden. Geen wonder dat het grootste meer van de laars zoveel bezoekers trekt.

Drukte op topbestemmingen

Door de drukte van al die topbestemmingen betekent het dat een oase van rust niet of moeilijk te vinden is. Zwermen toeristen vullen schilderachtige straatjes en strijken neer bij cafés en restaurants. Rijen dik staat men te wachten in files, bij parkeerplaatsen en attractieparken. Maar goed, voor diegene die kiest om in deze periode vakantie te vieren in Italië zal dit alles voor lief nemen. Men weet dat je maanden van tevoren een reservering moet maken voor een accommodatie waar men dan de hoofdprijs voor betaald. Wie op de bonnefooi gaat, weet óók dat het een uitdaging is om een fatsoenlijke slaapplaats te vinden.

Zomer in Italië

Groot aanbod aan amusement

Een groot voordeel van de zomer is echter het grote aanbod van activiteiten die ’s avonds en ’s nachts worden aangeboden. Wie van een beetje reuring houdt voelt zich als een vis in het water, want er is dan een groot aanbod aan amusement. Muziek en theater vullen de straten en pleinen. Winkels en restaurants zijn tot in de late uurtjes geopend.

Het zal er dit jaar natuurlijk door het coronavirus heel anders uitzien, maar normaal gesproken zijn er tal van historische evenementen. De bekendste is Il Palio, de paardenrace van Siena, die plaatsvindt op 2 juli en 16 augustus. Minder bekend maar even spectaculair is La Quintana di Ascoli Piceno en is populair in de regio Le Marche. In Sassari worden grote kaarsen door de straten gesjouwd tijdens de Candelieri. De Venetiaanse Lagune is de thuisbasis voor het prestigieuze Festival del Cinema di Venezia. Het zijn er maar een paar, want overal door het hele land vinden traditionele festiviteiten plaats.

Hoge temperaturen

Tijdens de zomermaanden stijgen de temperaturen en kan het in steden, vooral in Zuid-Italië, extreem heet worden. De ondraaglijke dagtemperaturen verjagen de meeste inwoners. Het is niet voor niets dat de zomervakantie voor de Italianen in augustus is. Ze zoeken net als wij verkoeling aan zee, de meren of trekken de bergen in. Voordeel voor de diehards onder ons, die de hoge dagtemperaturen trotseren, is dat het in de steden dan een stuk rustiger is. Volop genieten zij dan van de schoonheden in Rome, Florence, Venetië en andere steden. Zelfs de prijzen van logementen liggen in stedelijk gebied iets lager dan in het voor- of najaar. Dit geldt natuurlijk niet aan zee of in de bergen, die zijn daarentegen torenhoog.

Noord-Italië is behoorlijk warm in juli met een gemiddelde temperatuur tussen de 20 en 30 graden Celsius. Midden-Italië doet er nog een schepje bovenop en komt het kwik meer in de buurt rond de 30 graden. Zuid-Italië is het warmst en gaat het snel richting de 35 graden. Augustus wint het, want dan stijgen de temperaturen naar hun hoogtepunten en is voor sommige mensen Zuid-Italië echt te heet. Regen komt niet vaak voor, echter hebben wij de laatste jaren net als in Nederland wel extreem nat weer meegemaakt. Natuurlijk merkt men ook hier de gevolgen van de klimaatverandering, waarbij de straten veranderen in rivieren met regenwater.

Zomer in Italië

De diversiteit van de landschappen is groot in het land van Bel Paese. De een kiest voor een stad, de ander een klein gehucht. Meren zijn aanlokkelijk, maar zeker ook de enorme lange kustlijn met de mooiste stranden verscholen achter schilderachtige landschappen. Eén ding staat vast, waar je ook bent, eenieder geniet op zijn manier van een portie la dolce vita.

Booking.com

0 reacties op “Zomer in Italië

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.