Friuli-Venezia Giulia Stedentrip

Udine, de oude hoofdstad van Friuli

Udine, Friuli-Venezia Giulia
DiscoverCars.com

Toen wij voor de eerste keer Udine bezochten, voelden wij ons er meteen thuis. Udine is de oude hoofdstad van Friuli, waarbij veel mensen het idee hebben dat het erg afgelegen van de buitenwereld ligt, ergens begraven in de bergen. Inderdaad ligt Udine ver van Rome en Florence, maar op een uur rijden van Triëst en 2 uur rijden van Venetië is dit niet ver.

Centrum van handel en cultuur

Rondom de stad liggen de mooie heuvels van de regio Friuli. Met helder weer zijn aan de ene kant de toppen van de Alpen en aan de andere kant de Adriatische Zee te bewonderen. Vanwege de strategische ligging, 20 km van Slovenië en 40 km van Oostenrijk, is Udine altijd een belangrijk centrum van handel en cultuur geweest. Het is daarom een bolwerk van kunst, architectuur en gastronomie.

Udine
Udine
Udine

Historisch centrum van Udine

Een opvallend kenmerk van de stad is het kasteel dat hoog boven op een heuvel is gebouwd. Vanaf de muren heb je een prachtig uitzicht over de stad en haar omgeving. Het historisch centrum heeft een netwerk van middeleeuwse straatjes met elegante gebouwen, meestal in Venetiaanse stijl. Piazza Libertà wordt omschreven als ‘het mooiste plein op droog land’. De piazza wordt omzoomd met oude en kleurrijke historische gebouwen. Overal waar je je beweegt vind je sporen uit de geschiedenis. De mooie portieken en loggia’s voor voetgangers geven de stad een onmiskenbaar vleugje van klasse.

Friulisch dialect

Udine is een aangename, vriendelijke plaats. In de late namiddag, na het werk, zie je de lokale bevolking neerstrijken op een van de vele terrassen of bij een traditionele osteria voor ‘un tai di chel bon’, oftewel een goed glas wijn. Kijk niet vreemd op als je begroet wordt met een ‘mandi’, oftewel een ‘ciao’. Naast een variant van het Venetiaanse dialect, wordt er ook Friulisch gesproken. Deze historische taal van de regio is direct afgeleid van het Latijn en behoort tot de groep van Retro-Romaanse talen.

Udine

Wanneer je op verschillende momenten van de dag de belangrijkste piazza’s bezoekt, veranderen de gezichten. ’s Morgens zie je studenten voorbijkomen die zich in de richting van de Universiteit bewegen, gevolgd door mensen die op weg zijn naar de openbare kantoren, bars of banken. In de namiddag zoekt men elkaar op voor een aperitivo. Later op de avond spelen er kinderen, gevolgd door tieners en jongeren die er wat rondhangen tot in de late uurtjes. Wij strijken altijd graag neer bij een plaatselijk café aan een van de pleinen om ons te mengen met de lokale bevolking, te ontspannen en te genieten van de sfeer.

Belangrijke bezienswaardigheden in Udine

  • Het Palazzo Patriarchale was oorspronkelijk een privéwoning en tijdens het bewind van de Oostenrijkers werd het gebruikt als gevangenis.
  • Piazza della Libertà is het belangrijkste plein van de stad. Belangrijke monumenten en de klokkentoren liggen gelegen rond het plein.
  • Het prachtige gebouw van Loggia del Lionello herbergt het stadhuis van Udine.
  • De Duomo van Udine is mooi en imposant. Het interieur van de kathedraal is volledig barok en heeft een aantal belangrijke kunstwerken.
  • Het Venetiaanse kasteel werd gebouwd in 1517 en staat in het centrum van de stad. Dit kasteel werd gebouwd op de plaats waar eerder een kasteel uit de Lombard tijd stond.
  • De via Mercatovecchio is de belangrijkste straat in Udine. Aan de geplaveide straat staan prachtige gebouwen, villa’s en winkels.
Udine
Udine
Udine

Udine staat vanwege zijn karakter, cultuur en vele parken hoog op de lijst van de beste woonplaatsen in Italië. Er is ook veel te doen en te zien in de stad. Wij hebben genoten van de mooie architectuur, musea, parken en de gastvrije osteria.

Hotels in Udine

Booking.com

0 reacties op “Udine, de oude hoofdstad van Friuli

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.