Veneto

Spectaculaire uitzichten over Venetië

uitzicht over Venetië

Venetië staat bekend om zijn doolhof van straatjes en grachten. De prachtige architectuur van honderden jaren oud vertellen een lange en rijke geschiedenis van deze betoverende stad. De aantrekkingskracht op deze Italiaanse schoonheid is groot en vanaf grote hoogte wordt het nog eens duidelijk waarom jaarlijks zoveel mensen Venetië bezoeken. Rijen historische paleizen en kerktorens sieren de skyline, terwijl gondels over de golven glijden van de lagune en hun weg zoeken in een labyrint van kleurrijke grachten. Na vele jaren in deze stad te hebben doorgebracht tippen wij je 4 uitkijkpunten voor de mooiste uitzichten over Venetië.

Campanile di San Marco

De klokkentoren op Piazza San Marco is de bekendste campanile van Venetië en vormt een van de meest herkenbare symbolen van de stad. Deze toren is ongeveer 99 meter hoog met bovenop de piramidespits een gouden windwijzer in de vorm van de aartsengel Gabriël. De 1ste toren die hier als vuurtoren diende dateert uit de 12de eeuw, hoewel er aanwijzingen zijn dat deze werd gebouwd op de fundamenten van een wachttoren uit de Romeinse tijd. Op verschillende plaatsen in de Venetiaanse Lagune vindt je vergelijkbare torens.

De Campanile di San Marco kreeg zijn huidige vorm begin 16e eeuw en werd volledig herbouwd na de ineenstorting in 1902. De oorzaak van de ineenstorting was vanwege de slechte bouwconstructie en de schade was onherstelbaar. In 1912 werd de bouw van de ‘nieuwe’ campanile voltooid . 

uitzichten over Venetië

Neem de lift omhoog en je wordt getrakteerd op een spectaculair panoramisch uitzicht over de stad en de lagune met de dichtstbijzijnde eilanden. Het beste is om vroeg in de ochtend te gaan. Niet alleen vanwege de drukte, maar ook voor een heldere lucht om zo mooie en scherpe foto’s te kunnen maken.

San Giorgio Maggiore

Vanaf de kade bij het Dogepaleis zie je het eiland San Giorgio Maggiore al liggen en met een korte boottocht is het een perfecte plek om te ontsnappen aan de drukte van de stad. Het uitzicht op het eiland is fenomenaal en het lijkt net of de gelijknamige basiliek op het water drijft. Het ontwerp en indrukwekkende architectuur van deze 16e -eeuwse benedictijnse kerk is van de beroemde architect Andrea Palladio. Dit opvallende monument is gebouwd van wit marmer in klassieke renaissancestijl.

De oorspronkelijke klokkentoren werd na de ineenstorting in 1774 weer in 1791 herbouwd in neoklassieke stijl. Het uitzicht is grandioos en wordt door sommige mensen als mooiste van allemaal genoemd. Piazza San Marco met het Dogenpaleis, de Basiliek en de Campanille van San Marco zijn in volle glorie te zien, evenals de glorieuze Basilica di San Santa Maria della Salute en de Punta della Dogana. Als je je hoofd verder draait zie je de rode daken van Guidecca. Niet te missen is de jachthaven van het eiland en de Fondazione Giorgio Cini-tuin.

In tegenstelling tot de klokkentoren van San Marco staan hier bijna nooit rijen om naar binnen te gaan.

Scala Contarini del Bovolo

Het uitzicht vanaf deze beroemde wenteltrap is misschien wel niet het hoogste, maar door de fraaie architectuur wel een van de bijzonderste. Scala Contarini del Bovolo was in het bezit van de familie Contarini. ‘Scala’ betekent trap, terwijl ‘bovolo’ Venetiaans dialect is voor het woord slak dat verwijst naar de spiraalvormige trap. Door de eeuwen heen waren verschillende eigenaren verantwoordelijk voor de vele transformaties die het monument heeft ondergaan. Het resultaat is een mix van renaissancistische, gotische en byzantijnse stijlen. De wenteltrap die je naar boven leidt werd aan het einde van de 15e toegevoegd. Buitentrappen kwamen meer voor in de middeleeuwen en werden meestal gebouwd als statussymbool van de familie.

Wanneer je een wandeling over de 80 treden van de wenteltrap naar boven maakt, word je op een hoogte van 28 meter getrakteerd op een fraai uitzicht over de terracotta daken en de Campanile van San Marco. Prachtige boogramen omlijsten ieder uitzicht.

Het palazzo is te vinden in de wijk San Marco en ligt niet ver van het Piazza San Marco. De binnenplaats heet Corte dei Risi of Corte del Bovolo.

Fondaco dei Tedeschi

Voor de mooiste uitzichten op de Canal Grande moet je bovenop het dakterras van het palazzo Fondaco dei Tedeschi zijn. Je vindt het monument dat uit 1228 dateert direct naast de Rialtobrug. Eerst werd het gebruikt als handelspost voor Duitse kooplieden. Vervolgens werd het een douanekantoor tijdens Napoleons overheersing en in de tijd van Mussolini was het een postkantoor. Tegenwoordig huisvest het een luxe winkelcentrum met ’s werelds bekendste luxe merken.

Enkele jaren geleden liepen we zo het dakterras op. Vandaag de dag is het een populaire hotspot geworden wat betekent dat het er enorm druk kan zijn. Je kunt er gratis toegangskaartjes bemachtigen met een tijdslot die 15 minuten toegang biedt. Het terras biedt de bezoeker een spectaculair uitzicht op de Canal Grande en zelfs de vuurtoren van Murano is te zien.

Booking.com

2 reacties op “Spectaculaire uitzichten over Venetië

  1. Vanaf het Lido kun je ook een rondvlucht met de helicopter maken. Niet boven de stad zelf, maar boven de eilandjes van de lagune, tot en met Burano.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.