Umbrië

Hoogtepunten in het mystieke Umbrië

Umbrië, Spoleto

Umbrië wordt beschouwd als het ‘groene hart’ van Italië vanwege de centrale ligging en uitgestrekte bossen. De regio wordt doorkruist door de Apennijnen en is bedekt met schilderachtige heuvels met olijfbomen en wijngaarden. Verder wordt de regio gekenmerkt door een gevarieerde gastronomie, rijke geschiedenis, cultuur en de prachtige middeleeuwse heuvelstadjes en kloosters. Lange tijd stond Umbrië in de schaduw van Toscane, maar is dat al jaren niet meer.

Het ‘groene hart’ van Italië maakt op ons altijd een grote indruk. De middeleeuwse kronkelige straatjes en de huizen met terracotta dakpannen van de verschillende heuvelstadjes, zijn een genot voor het oog. De glooiende heuvels met beboste hellingen en het boerenland rondom het grote Trasimeno Meer vormen een prachtig stilleven. Verkoeling zoeken we op de kleine zandstrandjes van het grote meer, want Umbrië is een van de weinige regio’s die niet aan zee ligt.

Umbrië werd in de 8ste eeuw v.C. bewoond door de mysterieuze Umbriërs, een vreedzaam boerenvolk. Hoewel er weinig archeologisch bewijs over hen is, lijkt het erop dat hun invloed voornamelijk beperkt was tot het oosten van de Tiber. Later werd de regio gekoloniseerd door de Etrusken, die onder andere de steden Perugia en Orvieto stichtten, en vervolgens door de Romeinen. Daarna werd het een hertogdom onder de Lombarden met als hoofdstad Spoleto. Verzwakt en na constante oorlogsvoering viel de regio onder het pausdom.

Historisch gezien is Umbrië het meest bekend als de geboorteplaats van verschillende heiligen zoals Benedictus en Sint-Franciscus van Assisi. De regio wordt ook niet voor niets Umbra Mistica, Umbra Santa en La Terra dei Santi, ‘het land van de heiligen’, genoemd.

Enkele hoogtepunten zijn:

 • Perugia, de hoofdstad van Umbrië, is een bruisende universiteitsstad met mooie kerken, architectuur, kunst en een Etruskisch museum. Het is tevens de thuishaven van het grootste chocolade festival van Italië. De belangrijkste straat is Corso Vannucci, vernoemd naar de beroemde kunstenaar Pietro Vannucci. De drukke gezellige terrasjes nodigen je uit om te genieten van la dolce vita, van zonsopgang tot in de avonduren.
 • Op een heuvel in het midden van het Umbrische landschap ligt de trots van de regio: Assisi. De imposante contouren van de kathedraal Basilica di San Francesco duikt opeens uit het niets op. Maar Assisi biedt de bezoekers veel meer. Aan de via San Francesco staan middeleeuwse en renaissance huizen. Vanaf het Santa Chiara kun je genieten van een magnifiek panorama van het Umbrische landschap. Net buiten de oude muren van de stad ligt de imposante middeleeuwse burcht Rocca Maggiore.
 • De stad Orvieto ligt perfect gelegen tussen Rome en Florence. De meeste bezoekers worden aangetrokken door de Duomo, een van de grootste gotische gebouwen van Italië. De gevel en de fresco’s van Signorelli zijn werkelijk prachtig. Verder heeft de stad gezellige straatjes en gebouwen, opgetrokken uit vulkanisch gesteente. Ooit behoorde Orvieto tot een van de twaalf steden van de Etruskische federatie. Het centro storico is compact en alle belangrijke bezienswaardigheden liggen op twintig minuten lopen van de Duomo.
 • Todi is een van de bekendste heuvelsteden van Umbrië. De Piazza del Popolo is een van de meest perfecte middeleeuwse pleinen in Italië.
 • Gubbio heeft zijn middeleeuwse charme behouden. Het lijkt net of de straten met rooskleurige roze steen en bruin-oranje daken rechtstreeks uit een prentenboek komen. Gubbio ligt in een fraaie omgeving met op de voorgrond een ongerepte vlakte en op de achtergrond de beboste bergen van de Apennijnen.
 • De stad Spoleto ligt gelegen in de bossen, in een schilderachtige omgeving en is een van de meest charmante grote steden van Umbrië. Eeuwenlang was het een invloedrijke stad. De twee kilometer goed bewaarde Romeinse muur is hier een bewijs van. Later maakten de Lombarden het de hoofdstad van een de drie Italiaanse hertogdommen. De stad heeft tal van monumenten, Romeinse ruïnes, belangrijke musea en galerieën. Spoleto is tegenwoordig bekend om zijn grote zomerfestival. Wij zouden hier meteen wel willen wonen.
 • Het meest bekende dorpje gelegen in het dal van Spoleto is Spello. Keizer Augustus gaf de grond aan zijn trouwe legionairs, die het einde van hun loopbaan hadden bereikt, in deze vallei. De stad Hispellum werd een soort van Romeins bejaardentehuis. De Romeinse muren en de drie poorten zijn nog steeds te bewonderen. Voor ons is Spello een stad om de ene foto na de andere te maken. De straten zijn gevuld met honingkleurige huizen en een bloemenpracht. Het idyllische plaatsje heeft tal van goede restaurants die bekend staan om de typische robuuste Umbrische gerechten en heerlijke wijnen. Andere mooie dorpen in deze vallei zijn Bevagna, Trevi en Montefalco.
 • Het nationaal park Monti Sibilini is een populair wandel en fietsgebied. Wij maakten er een indrukwekkende autotocht langs de meest betoverende plekjes. Prachtig is de Piano Grande, een hoogvlakte waar het in het voorjaar wemelt van de bloemen.
 • In het bergplaatsje Norcia kun je genieten van culinaire specialiteiten van onder andere worsten, salami’s, hammen en truffels.
 • Het Lago Trasimeno met zandstrandjes, kastelen en mooie plaatsen als Castigliano del Lago en Passignano sul Trasimeno.
Norcia

Umbrië is een van de kleinste regio’s van Italië, maar het heeft alles in huis voor een fantastisch verblijf. De regio heeft prachtige natuur, rust en een avontuurlijke omgeving die uitnodigt om te wandelen, fietsen, zwemmen en te relaxen. Het heeft oude middeleeuwse dorpjes en historische steden waar kunst, geschiedenis en architectuur samenkomen. Voor ons zijn dit de juiste ingrediënten om keer op keer te genieten van het groene hart van Italië.

2 reacties op “Hoogtepunten in het mystieke Umbrië

 1. Wat een nuttige informatie

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.