Roadtrip Toscane

Bezienswaardigheden in Val d’Orcia

Val d'orcia, Toscane

Net ten zuiden van Siena ligt de streek Crete Senesi waar het lijkt of je in een maanlandschap bent beland. De zacht glooiende heuvels van grijze klei zijn bijna volledig verstoten van kleur. In dit gedeelte van Toscane zie je niet veel wijngaarden en olijfbomen, maar gecultiveerde stroken grond die doorkruist worden door rijen cipressen en om de zoveel kilometers naar een eenzame boerderij leiden. In het zuiden van de Crete Senesi gaat het landschap over in het dal van de Orcia, UNESCO Werelderfgoed, een landschap dat al eeuwenlang een inspiratiebron van kunstenaars is. Wij nemen je mee naar zachtglooiende heuvels en laten je de mooiste bezienswaardigheden in Val d’Orcia zien.

Val d’Orcia is een icoon van Toscane

Val d’Orcia is uitgegroeid tot een iconisch beeld van Toscane. In dit gebied laat je het gaspedaal zo maar los. De prachtige panorama’s zijn net ansichtkaarten. De zigzaggende weg omzoomd met rijen cipressen voert ons langs oude abdijen, middeleeuwse dorpen, heilzame kuuroorden en vervallen forten.

bezienswaardigheden in Val d’Orcia

Pienza in het hart van Val d’Orcia

Gevestigd in het hart van Val d’Orcia ligt het heuvelstadje Pienza, UNESCO Werelderfgoed. Het charmante plaatsje ligt op een strategische positie, hoog op een heuvel en wordt omgeven door cipressen en in de zomer met bloeiende velden vol zonnebloemen.

Het was paus Pius II die in 1458 tot 1462 aan een grootschalige verbouwing van zijn geboorteplaats Pienza begon. Hij bouwde de ‘ideale stad van de Renaissance’. In slechts 3 jaar werden een aantal indrukwekkende en harmonieuze gebouwen voltooid: de kathedraal, het Pauselijk paleis en het stadhuis, allemaal gevestigd rondom Piazza Pio II. Het resultaat van de ideale stad is nog steeds indrukwekkend en goed bewaard gebleven.

Binnen de muren vind je prachtige monumenten uit de Middeleeuwen en Renaissance. Elke straat en ieder hoekje is een genot. Kleine souvenirwinkeltjes met de typische lokale producten zijn er in overvloed, samen met goede restaurants, bars en ambachtelijke winkels. Een wandeling over de stadsmuren, die je een prachtig uitzicht op de omringende omgeving geven, is een absolute must. Tip: drink een cafè of een lokale wijn bij de gezellige bar aan de Via dell’Amore, je zal het geweldig vinden, al is het alleen al vanwege het uitzicht.

Pienza staat ook bekend om zijn pecorino, een schapenkaas. De pecorino van Pienza is wereldberoemd. Bij verschillende trattoria’s en osteria’s is de heerlijke kaas te proeven in combinatie met andere lokale producten zoals wijnen en de handgemaakte pasta pici con cacio en pepe. Vergeet niet bij het verlaten van het stadje om een kaas te kopen, want de pecorino is werkelijk buono!

bezienswaardigheden in Val d’Orcia Pienza
bezienswaardigheden in Val d’Orcia Pienza
bezienswaardigheden in Val d’Orcia Pienza
bezienswaardigheden in Val d’Orcia Pienza
bezienswaardigheden in Val d’Orcia Pienza

Cappella della Madonna di Vitaleta

Onderweg midden in de kleurrijke heuvels staat een klein kerkje, Cappella della Madonna di Vitaleta. De kapel van de Madonna di Vitaleta, eveneens UNESCO Werelderfgoed, is uitgegroeid tot een van de meest gefotografeerde monumenten van Toscane. Gebouwd op de top van een heuvel, is dit prachtige monument een favoriete bestemming voor alle liefhebbers van fotografie. In de omgeving kun je prachtige wandelingen en fietstochten maken, bijvoorbeeld naar San Quirico d’Orcia, tevens onze volgende stop.

bezienswaardigheden in Val d’Orcia San Quirico d’Orcia

San Quirico d’Orcia

San Quirico d’Orcia is in de verte al te herkennen aan zijn stadsmuren met 14 torenhuizen. Ooit was dit plaatsje een belangrijke halteplaats voor de pelgrims die dit gebied hebben doorkruist. De Via Francigena-bedevaartroute loop hierlangs, wat veel rijkdom met zich meebracht. Men kwam hier uitrusten, eten en bidden om vervolgens weer verder te trekken. Kerken werden verfraaid en hospita opgericht.

In het middeleeuwse plaatsje zitten veel goede restaurants gevestigd om de uitstekende lokale gerechten te proeven. Men is vriendelijk en gastvrij. Na het eten is een wandeling door het middeleeuws centrum met een paar fraaie kerken, romaanse portalen, palazzi en een rozentuin een goed idee. Vanaf de muren aan de oostkant heb je een verbluffend uitzicht.

De route gaat door glooiende heuvels met eenzame lijnen van cipressen. In de zomer zie je overal eindeloze gouden tarwevelden en lopen de glooiende heuvels naadloos in elkaar over. De navigatie staat ingesteld en we zetten koers naar Bagno Vignoni.

bezienswaardigheden in Val d’Orcia
bezienswaardigheden in Val d’Orcia  San Quirico d’Orcia

Bagno Vignoni

Waarschijnlijk zagen de pelgrims, die langs de oude Via Francigena trokken, eerst Castiglione d’Orcia en Rocca d’Orcia, twee kasteelruïnes die dominant in het landschap omhoogrijzen, voordat ze in Bagno Vignoni aankwamen. Dit kleine oude schilderachtige dorp Bagno staat bekend vanwege de thermale baden. Het waren de Etrusken, Romeinen en later de vele pelgrims die gebruik maakten van de warmwaterbronnen.

Het bijzondere van het plaatsje is een piazza van water met daarom heen een groep gebouwen. Dit centrale plein is als het ware een groot zwembad. Ooit was dit een van de originele baden. Mensen als Lorenzo de’Medici in de 15de eeuw en de heilige Catharina van Siena in de 14de eeuw zwommen hierin. Een wandeling om de ‘waterpiazza’ geeft nog steeds het gevoel van een kuuroord. Op verschillende plaatsen komt de geur van kruiden uit de winkeltjes je tegemoet. Op de terrassen van de restaurants zitten mensen aan goed gedekte tafels te eten in het warme zonlicht.

Tegenwoordig is het ten strengste verboden om in het bronwater op het plein te zwemmen. Er zijn meerdere kuurhotels in de buurt, waar het mogelijk is om een dagkaart te kopen en zo een duik te kunnen nemen in een openbaar zwembad.

Bagno Vignoni
bezienswaardigheden in Val d’Orcia  Bagno Vignoni
bezienswaardigheden in Val d’Orcia  Bagno Vignoni

Montalcino

Onze laatste stop is Montalcino, een stad gelegen op een heuvel en eveneens langs de Via Francigena. Deze plaats werd al door de Etrusken bewoond. Binnen de vesting kun je de beroemde wijn Brunello di Montalcino proeven. Deze rode wijn wordt gemaakt van Sangiovesedruiven die op de lagere niveaus van de heuvel groeien. Voordat de Brunello gedronken wordt, moet deze eerst minimaal 5 jaar, waarvan 2 jaar in eiken vaten, gerijpt worden.

Montalcino is niet alleen wijn, het historisch centrum is rijk aan kunstschatten. Een wandeling door dit plaatsje betekent ondergedompeld worden in de geschiedenis van Montalcino. De imposante Rocca, gebouwd in 1361 domineert het historisch centrum. Het uitzicht vanaf de wallen zijn spectaculair. Vanaf hier is goed de Crete Senesi en Val d’Orcia te zien. Een wandeling door de tijdloze straatjes brengt je van het fort naar het klooster van Sant’ Agostino en zijn 14de -eeuwse kerk. Een andere bezienswaardigheid is de slanke klokkentoren die de Palazzo dei Priori siert, gelegen aan de fraaie Piazza del Popolo met zijn gotische loggia.

De straten van Montalcino zijn betoverend en het plaatsje biedt een prachtige plek om rond te dwalen tussen mooie kunst, winkeltjes, cafés, restaurants en wijnbars. Ben je op zoek naar een heerlijke fles wijn voor thuis, dan is dit de juiste plek om er gebruik van te maken!

bezienswaardigheden in Val d’Orcia Montalcino
bezienswaardigheden in Val d’Orcia Montalcino

Je zal, net als wij, stil worden tijdens een bezoek aan Val d’Orcia en niet vanwege al het natuurschoon, maar ook van al het lekkers wat deze prachtige streek te bieden heeft. Veel historische en artistieke wonderen staan niet voor niets op de werelderfgoedlijst van UNESCO. Voor ons is Val d’Orcia een van de hoogtepunten van Toscane.

0 reacties op “Bezienswaardigheden in Val d’Orcia

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.