Abruzzo Friuli-Venezia Giulia Trentino - Alto Adige

3 Italiaanse regio’s buiten de gebaande paden

Rocca Calascio in Abruzzo

De meest populaire Italiaanse vakantiebestemmingen zijn al jaren Toscane, Gardameer, Puglia, Sicilië en Sardinië. Het zijn stuk voor stuk prachtige omgevingen, maar ook drukbezocht. Van noord naar zuid zijn er ook minder drukke droomplekken die veel rustiger zijn. Wij tippen je 3 Italiaanse regio’s buiten de gebaande paden en nemen je mee naar schilderachtige dorpen en spectaculaire landschappen.

Trentino-Alto Adige

De zomer wordt vaak geassocieerd met zon, zee en strand, maar de Italiaanse laars biedt veel meer dan dat. Een favoriete bestemming voor ons zijn de bergen, waar de hoge zomertemperaturen stukken lager liggen. Trentino-Alto Adige is een noordelijke regio die vooral de actieve vakantieganger trekt. Fantastische wandelingen en fietstochten kun je er maken en zo de mooiste plekken ontdekken. De Dolomieten worden beschouwd als een van de mooiste berglandschappen ter wereld. Vanwege de schoonheid, het unieke landschap en geologische kenmerken zijn de Dolomieten UNESCO-Werelderfgoed.

Italiaanse regio’s buiten de gebaande paden

Kastelen en forten, hoog gebouwd op bergtoppen, getuige van een lange geschiedenis. Een bekoorlijk landschap is rondom het bergdorp St. Magdalena in Val di Funes. Het schilderachtige decor nodigt iedere bezoeker uit voor een wandeling. De contour van het gebergte tekent scherp af tegen de blauwe hemel dat boven de groene alpendennen uitsteekt. Het uitzicht is werkelijk fenomenaal.

Tussen bergpieken liggen diepblauwe meren omringd door een dikke mediterrane vegetatie. Het noordelijkste deel van het Gardameer, bij Riva del Garda, is het bekendst. Vanaf hier hebben wij diverse spectaculaire autotochten gemaakt die ons via kronkelende wegen naar grote hoogtes bracht. Het grensgebied is een smeltkroes van culturen die hier eeuwenlang naast elkaar leefden. Machthebbers wisselden elkaar af en een rijke cultuurgeschiedenis is het eindresultaat. Bolzano, Merano en Bressanone zijn fascinerende steden met ieder een eigen karakter, net als de vele bergdorpen die bereikbaar zijn via slingerwegen en haarspeldbochten.

@barbarellaviola Val di Fune Trentino Alto Adige
@outdoors_of_nina_ Trentino Alto Adige Lago di Toblino
@stefano_belmondo Trentino Alto Adige Passo Gardena
@ariannaanselmi Dolomiti di Brenta Trentino Alto Adige
@matte.znc Lag di Braies Trentino Alto Adige
@salmen.bejaoui-Val-di-Funes-Trentino-Alto-Adige
@marina_demse Merano Trentino Alto Adige
@manulevyphoto Trentino Alto Adige,, Brixen Bressanone
@marcantoniomarrocoli Val di Funes dorp Trentino Alto Adige1
previous arrow
next arrow

Het milde klimaat is ideaal voor de productie van wijn. Er wordt hier meer DOC-wijn geproduceerd dan waar ook. De Zuid-Tiroolse wijnroute is dan ook wereldberoemd. Combineer het wijnproeven met de heerlijke haute cuisine. Er is geen andere regio in Italië met zo’n grote concentratie aan Michelinsterrenrestaurants.

Friuli-Venezia Giulia

Eveneens een grensgebied is Friuli-Venezia Giulia gelegen in het uiterste noordoosten van het land. De grote diversiteit van landschappen zijn kenmerkend voor deze kleine regio. Ingeklemd tussen de Alpen, Venetiaanse vlakten en de Adriatische Zee heeft het eveneens een grote verscheidenheid aan dorpen en kleine steden. Hoge bergkammen bieden beschutting aan bergdorpen, kastelen en Romeinse ruïnes.

De bekendste stad is Triëst dat in de schaduw van het beroemde Venetië ligt. De havenstad, dat ook wel het ‘Wenen aan Zee’ wordt genoemd, staat vol prachtige monumenten waarvan de meeste dateren uit de tijd dat Triëst nog tot de 3de stad van het Oostenrijks Habsburgse Rijk behoorde. Een schril contrast is de oude metropool Udine, gelegen in het hart van Friuli en lijkt meer op een oude Venetiaanse stad met elegante pleinen en oude straatjes.

Romeinse overblijfselen liggen verspreid in de regio. De bekendste is Aquilelia en wordt door sommige het ‘Pompeï’ van het noorden genoemd. Ooit woonden op deze archeologische plek zo’n 100.000 mensen. Een groot gedeelte ligt nog steeds begraven onder de grond. Iets verderop in de lagune ligt aan zee het oude vissersplaatsje Grado, beroemd onder zon-, zee- en strandaanbidders. Als je de kustlijn volgt naar het oosten verandert de lagune in steile kliffen van het karstplateau. Verbluffende uitzichten heb je van Castello di Duino en het beroemde witte sprookjeskasteel Miramare.

Friuli-Venezia Giulia
@blogsognoitaliano Monte Lussari, Tarvisio, Friuli Venezia Giulia
@blogsognoitaliano-Erto-e-Casso-Friuli-Venezia-Giulia-oudhuis-bloemenpracht
Triëst, Friuli-Venezia Giulia
Friuli-Venezia Giulia, Grado
Friuli-Venezia Giulia, Triëst
Udine, Friuli-Venezia Giulia
Pordenone, Friuli-Venezia Giulia
Polcenigo, Friuli-Venezia Giulia
Cividale del Friuli, Friuli-Venezia Giulia
previous arrow
next arrow

Op de oevers van de rivier Natisone bouwden de Romeinen de versterkte plaats Cividale del Friuli met zijn imposante Ponte del Diavola. Het charmante plaatsje ligt in de vruchtbare heuvels van de Colli Orientali, de beroemde wijnstreek. Wij zijn jaren geleden al verliefd geworden op het lieflijke landschap en zijn plaatsjes van de provincie Pordenone. Vergeet de tijd en verlies jezelf in Sacile, Spilimbergo en Valvasone. Middeleeuwse bergplaatsen als Poffabro en Erto e Casso hebben eveneens indruk op ons gemaakt, net als Venzone dat na de aardbeving van 1976 weer opnieuw is opgebouwd.

Abruzzo

Wanneer we afzakken naar het zuiden, vinden we in Midden-Italië een van de dunst bevolkte regio’s. We hebben het over de Abruzzo, een voornamelijk bergachtig gebied dat voor een derde bestaat uit drie nationale parken. In deze prachtige bergwereld liggen dorpen verscholen in spectaculaire valleien, dichtbegroeide bossen, bij rivieren of klampen zich vast aan steile bergwanden. Hier vind je geen schreeuwende toeristenmenu’s en straten vol souvenirwinkels. Nee, de Abruzzo is puur en authentiek die iedere bezoeker warm onthaalt.

Onze autotocht die we maakten door het Nationaal Park Gran Sasso, ook wel de ‘grote rots van Italië’ genoemd, is om nooit te vergeten. Indrukwekkend is de hoogvlakte Campo Imperatore, dat meer aan Tibet doet denken dan aan Italië. En dan is er ook de Majella, een berglandschap waar wilde dieren als wolven, reeën, wilde katten, vossen en Marsicaanse-beren leven in een ongerepte natuur. Slechts enkele zones zijn toegankelijk voor het publiek en in sommige delen alleen onder toezicht van gidsen.

Menselijke aanwezigheid van vervlogen tijden zijn op tal van plaatsen teruggevonden. Romeinse opgravingen en middeleeuwse dorpen met architectonische pareltjes en oude gewoonten vormen een belangrijke schakel met het verleden van de regio. Er wordt vaak gezegd dat de Abruzzo net zoveel kastelen heeft als schapen. De forten zijn generaties lang onaangetast en onveranderd gebleven. Slingerwegen brengen je naar gehuchten en mooie boerendorpen als Scanno, Santo Stefano di Sessanio, Caspestrano, Navelli, Pacentro en vele andere. Panorama’s en vergezichten zien er nog steeds zo uit als eeuwen geleden. Het ruige landschap was het domein van herders en boeren. Tegenwoordig wonen de meeste mensen in stedelijk gebied. Sulmona, Vasto, L’Aquila, Teramo en Pescara zijn de bekendste.

@gianni_centurione – Pacentro Abruzzo. apejpg
@donatellapeschini – Vasto – Abruzzo uitzicht
@marcosantinellii Abruzzo Rocca Calascio
Abruzzo
@francescofrc Scanno, Abruzzo
@blogsognoitaliano-Abruzzo-Scanno
Abruzzo, Santo Stefano di Sessanio
@donatellapeschini – Vasto – Abruzzo
Abruzzo, Rocca Calascio – Santa Maria della Pietà
@luciamastro_ Abruzzo Pacentro
@donatellapeschini – Campo Imperatore Abruzzo
previous arrow
next arrow

Zo ruig en bergachtig het westelijk deel van de regio is, zo heuvelachtig en glooiend is het oostelijk deel. De kustlijn bestaat uit grote delen zandstranden waar zomers veel Italiaanse gezinnen uit het hele land naar toe trekken voor strandplezier. In de badplaatsen worden overheerlijke gerechten geserveerd die voor een groot gedeelte uit vis bestaat. Lang geleden werd het vis uit zee geschept door oude visinstallaties. Deze verdwijnende trabocchi kun je vinden langs de Traboccokust waar slaperige dorpen uitkijken over de Adriatische Zee.

De verscheidenheid van de regio’s met zijn prachtige landschappen, dorpen en steden is groot. Dit zijn slechts drie met ieder hun eigen karakter. Zelfs binnen de drukgezochte bestemmingen zijn genoeg mogelijkheden om je tijd door te brengen buiten de gebaande paden. Wie daarnaar op zoek is, vindt zeker zijn weg naar authentiek Italië.

2 reacties op “3 Italiaanse regio’s buiten de gebaande paden

  1. regina baks

    Bedankt, weer een fantastisch artikel dat mijn Groningse hart sneller doet kloppen. Vooral in deze tijd waarin wij onze vakantie van 6 weken met de auto naar Italië hebben moeten annuleren doet het goed door zo’n artikel toch weer even richting dat prachtige land weg te dromen. Bovendien hebben we weer wat tips genoteerd voor de volgende Italiaanse vakantie (misschien plakken we er ter compensatie van dit verloren vakantiejaar wel een paar weekjes aan vast in 2021).

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.